Det var etter at Sovjetunionen invaderte Afghanistan at CIA jobbet for å kartlegge hvem de kunne regne som sine støttespillere i forbindelse med at USA ønsket å utplassere nye atomraketter i Europa.

Norges rolle i NATO og felles grense med Sovjetunionen gjorde at CIA fulgte norsk politikk med argusøyne, skriver Dagbladet.

I en hemmelig rapport fra 1980 beskriver CIA Nordli som på defensiven i en situasjon der han måtte håndtere en uregjerlig venstreside i sitt eget parti. Samtidig får han skryt for hvordan han omorganiserte regjeringen i oktober 1979 ved å bringe inn politikere fra venstresiden i flere departementer.

CIA mener i sin rapport at regjeringen Nordli ikke blir utfordret i sin sikkerhetspolitikk ettersom Nordli lyktes med å kneble antiatomvåpenopposisjonen i sitt eget parti.

Spørsmålet om utplassering av nye mellomdistanseraketter i Europa var kanskje det heteste sikkerhetspolitiske spørsmålet i Norge på begynnelsen av 80-tallet.

Rapporten inneholder karakteristikker av flere av de ledende Ap-politikerne fra denne tiden. Foruten Nordli og Stoltenberg omtales daværende utenriksminister Knut Frydenlund som pragmatisk og respektert og en pådriver for nedrustning og avspenning.