Summingen fra hundrevis av spente 16-åringer fyller auditoriet på nye Amalie Skram skole før rektor Bjørn Lyngedal tar ordet og ønsker førsteklassingene velkommen.

Han forteller om treningssenteret, svømmehallen, kantinen som er åpen til ti om kvelden, en egen kaffebar, og konsert med Datarock.

— Dere skal gå på den fineste skolen, med det beste bygget, og de beste elevene. Alt ligger til rette, sier han.

Vel, nesten alt i alle fall.

- Vi vil være med vi og

Over 60 lærere ved skolen har streiket siden forrige mandag. Foreløpig er det ingen tegn på noen løsning, og skolestart går derfor litt for halv maskin.

Elevene blir tatt imot, får bøker, omvisning, og ordnet andre administrative ting. Men så lenge streiken varer blir det mindre som skjer. Den planlagte offisielle åpningen står på vent, og undervisningen som skulle startet fra fullt neste uke, blir begrenset.

Utenfor bygget, i høstværet, står representanter for de streikende lærerne ved skolen, og kan bare se inn på alt som foregår.

— Det er veldig dumt. Vi ser alle disse forventningsfulle elevene som vi er spente på å treffe. Vi vil jo være med vi og, sier Marit Lahn-Johannessen.

Er uforberedt

Hun er akkurat ferdig med vakten sin som streikevakt, og skal gi stafettpinnen videre til nestemann.

— Flere av oss har ikke vært der inne etter det var ferdig. Jeg vet hvor arbeidsplassen min er, men ellers ingenting, sier hun.

— Det blir mye å ta igjen. Mye stress når vi begynner på igjen, sier Montserrat Løvaas.

Foreløpig ser de ingen løsning på konflikten.

— Vi har ikke hørt noe. Når den ene parten ikke har noe å gi, og den andre ikke har noe å tilby, så blir det sånn, sier Ole Møklebust.

— Men vi håper på en god løsning, sier han.

Glad for å begynne

Inne er de ferske elevene spente og ivrige etter å komme i gang med skoleåret.

— Jeg er veldig glad hele skolen ikke er tatt ut i streik, sånn at vi kunne starte, møte igjen venner og bli kjent med nye. Jeg har gledet meg veldig, og har bare lyst til å komme i gang igjen, sier Ylva Lavik (16).

— Det påvirker oss heldigvis ikke så mye, det kunne blitt mye å ta igjen ellers, sier venninnen Emilie Godager.

- Deilig med høy standard

De to jentene kommer fra ungdomsskolene Rothaugen og Gimle. De synes det er særlig kjekt å gå på en helt ny skole, med nytt bygg.

— Det er mye høyere standard her. Det er litt deilig, sier Godager.

De to venninnene har store forventninger til livet som elev på videregående skole.

— Det er jo en ny epoke i livet, vi får sjansen til å begynne på nytt. Selv var jeg litt spent fordi snittet her er så høyt. Jeg tenkte jeg ikke kom til å passe inn på en eliteskole, men det gjør jo at man presser seg selv litt mer, sier Lavik.