En bekreftet omkommet etter gasseksplosjon i Fredrikstad. Flere personer er skadet.

En person er bekreftet omkommet og tre er skadet etter eksplosjonen i Mills-fabrikken i Fredrikstad, ifølge politiet i Østfold.

Kraftig eksplosjon

Ulykken fant sted da en propantank tilhørende Mills eksploderte i forbindelse med planlagt vedlikeholdsarbeid, sier operasjonsleder Terje Marstad.

Hovedredningssentralen meldte en periode at fem personer var savnet etter eksplosjonen, men politiet tror ikke lenger at det er savnede personer.

Aftenposten har vært inne på Mills-fabrikken i ettermiddag. Området der eksplosjonen fant sted beskrives som en liten krigssone. Forvridde metalldeler og bygningsrester ligger spredt rundt

Et kjøpesenter med en Biltemabutikk ligger mindre enn 100 meter fra eksplosjonsstedet. Kunder og ansatte opplevde eksplosjonen som meget kraftig

Politiet ber publikum holde seg borte fra området. Situasjonen er uavklart.Alle bortsett fra redningsarbeidere er evakuert fra området.

En Mills-ansatt skadet

— En kvinnelig ansatt ved Mills-fabrikken på Østsiden i Fredrikstad er lettere skadet etter eksplosjonen, sier fabrikksjef Hilde Fløgstad ved Mills i Fredrikstad til NTB.

Hun kan bare redegjøre for tilstanden til egne ansatte, ikke andre som måtte ha kommet til skade i eksplosjonen. 20-25 personer var på jobb på fabrikken da det smalt.

Eksplosjonen skjedde utenfor fabrikklokalet, sannsynligvis i forbindelse med etterfylling eller vedlikeholdsarbeid ved en gasstank. En tankbil skal ha vært på stedet.

— Fabrikken er påført store skader. Miljøbygget vårt, renseanlegget ved fabrikken, er helt ødelagt, sier Fløgstad.

Vinduer i tre etasjer blåst ut

— Hvis noen har vært i nærheten av eksplosjonenm ser det ikke bra ut. Vinduer fra første til tredje etasje er blåst ut, sier Øystein Andersen til Aftenposten.no.

Han var på vei over Fredrikstad-broen, mot gamlebyen der Mills-fabrikken ligger, like etter eksplosjonen.

— Nå er det vel tre-fire ambulanser her og det lander helikopter. De kjører skytteltrafikk og henter skadede. Det er mange nysgjerrige folk rundt og flere biler har bulket her. Politiet avgrenser nå et større område rundt fabrikken.

— På Rema-butikken, som ligger vegg i vegg med Mills, veltet varer ned fra hyllene, forklarer han.

- Bæres ut på bårer

— På Biltema har vinduene blitt blåst inn. Taket raste ned, forteller et øyenvitne. Vitner forteller om folk som bæres ut på bårer, ifølge Fredrikstads Blad.

Ingen oversikt

— Det er ukjent for oss hva som har skjedd. Vi prøver å danne oss et bilde, men vi er fortsatt usikker på årsaken til eksplosjonen, opplyser Alarmsentral Brann Øst til Aftenposten.no rett etter klokken 17.

Brannvesenet har 15 mannskaper på plass som søker inne i bygningen. Hvor mange mennesker som var i fabrikken da det eksploderte, er usikkert.

Nødmeldingene om eksplosjonen strømmet inn til alarmsentralen like over klokken 16.