Borgerlig enighet om elleve regioner

De fire samarbeidspartiene på borgerlig side er enige om det nye regionkartet. I alt får landet 11 nye regioner. 

Publisert Publisert

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) er sikret flertall for inndeling av landet i nye regioner. Det blir i alt elleve i tallet når det nå er enighet på borgerlig side om å dele Nord-Norge i to. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Onsdag falt den siste brikken på plass. Nord-Norge skal deles i to fremfor å bli slått sammen til én stor region. Avtalen mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre innebærer at Troms og Finnmark slås sammen til én region, mens Nordland fortsetter alene.

– Med denne avtalen får vi to regioner i Nord-Norge med ca. 240.000 innbyggere hver, sier Helge Andre Njåstad (Frp), leder av kommunal- og forvaltningskomiteen.

De fire samarbeidspartiene er enige om å erstatte de eksisterende fylkene med elleve nye regioner:

  • Telemark og Vestfold går sammen i én region.
  • Buskerud, Akershus og Østfold blir til ny Viken-region.
  • Aust-Agder og Vest-Agder blir til ett Agder.
  • Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag blir ett Trøndelag.
  • Hedmark og Oppland blir til region Innlandet.
  • Hordaland og Sogn og Fjordane blir til region Vestlandet.
  • Møre og Romsdal, Rogaland og Oslo fortsetter som i dag.
  • De tre nordligste fylkene skal reduseres til to. Troms og Finnmark slås sammen, mens Nordland består som i dag.
  • Sammenslåingen av Trøndelag er alt vedtatt, med virkning fra 1. januar 2018. De øvrige endringene skal tre i kraft fra 1. januar 2020.

– Balanse

Politikerne i Nord-Norge har bedt om en politisk avklaring. Flere sterke røster har anført at avstandene i en samlet nordnorsk region blir for store.

– Avtalen om inndeling av Nord-Norge vil gi en god balanse mellom fylkene i Nord-Norge og også på landsbasis, sier Høyres Ingjerd Schou.

Venstres André N. Skjelstad sier han nå forventer at regjeringen sikrer at balansen blir god når det gjelder fordelingen av offentlige arbeidsplasser i Nord-Norge.

KrFs Geir Toskedal mener også utenrikspolitiske hensyn taler for at Troms og Finnmark slås sammen.

– De utgjør Norges viktigste utenrikspolitiske interesseområde, har en fremskutt posisjon i nordområdene og representerer Norges grense mot Arktis og Russland, sier han.

Senere innstilling

Selve innstillingen fra kommunal- og forvaltningskomiteen om regionreformen ventes først å komme neste måned, med planlagt stortingsbehandling 8. juni.

– Men regionkartet er vi nå enige om. Siden dette vil bli omtalt i kommuneproposisjonen 11. mai, valgte vi å gå ut med denne enigheten nå, sier Njåstad til NTB.

Det var nettstedet High North News som først omtalte avtalen onsdag. Sammenslåingen av Troms og Finnmark vil for øvrig ikke få konsekvenser for Finnmarksloven som gjelder for fast eiendom og vassdrag med naturressurser eller tiltakssonen for Finnmark og Nord-Troms.

Publisert