Ved 16-tiden tirsdag melder politiet at de omkomne er:

Passasjer Maria Abrahamsen Knapstad, 16 år, Flora.

Bussjåfør Asgeir Flaten, 51 år, Jølster.

Passasjer Knut Sem Larsen, 69 år, Hemsedal.

— Svært glatt

De tre mistet livet da et vogntog og en buss frontkolliderte på riksvei 7 ved Veme på Sokna i Ringerike kommune ved midnatt natt til tirsdag.

Sogn og Fjordane-ekspressen var på vei fra Gardermoen til Førde da ulykken skjedde. Vitner har opplyst at det var svært glatt på ulykkesstedet ved Veme på Sokna i Ringerike.

Førerkortet beslaglagt

Det er opprettet pårørende-telefon, opplyser Nordre Buskerud politidistrikt.

Det var til sammen ni personer i bussen, som tilhører Firda Billag.

En russisk statsborger som er bosatt i Norge er innlagt til observasjon på Ringerike sykehus. De øvrige passasjerene, to dansker og en svensk statsborger, skal ha kommet fra ulykken tilsynelatende uskadet, opplyser politiet.

Vogntog-sjåføren fikk førerkortet rutinemessig beslaglagt og har foreløpig status som siktet, opplyser Nordre Buskerud politidistrikt i en pressemelding.

- Forferdelig

— Dette er helt forferdelig, en tragisk ulykke. Det er veldig glatt i det aktuelle området, men slike ting skal likevel ikke skje, sier administrerande direktør Peter Midthun i Firda Billag til Bergens Tidende.

I SORG: Asgeir Flaten ved Firda Billag omkom da bussen og et vogntog frontkolliderte.
Robert Jan Leerink

Han peker på de enorme kraftene som er i sving når et vogntog og en buss støter sammen.Beredskapsgruppen i busselskapet har vært samlet siden klokken ett natt til tirsdag.

— Vi jobber med å informere våre ansatte om det som har skjedd. De første sjåførene kom på jobb klokken halv fem. Alle rutene våre vil gå som normalt i dag, sier han.

Tirsdag ble en tung dag på jobb for kollegaene, som har jobbet sammen med 51 år gamle Asgeir Flaten i syv år.

— De fleste her kjente ham. Vi har hatt åpent møterom så folk kunne snakke og bruke litt tid sammen. Det er veldig trasig å miste en kollega. Men for dem som har mistet sine nærmeste er dette mye verre, sier Midthun tirsdag kveld.

Glatt veibane

Ulykken skjedde da vogntoget kom over i feil kjørefelt og traff bussen i fronten.

— Det har vært et kraftig sammenstøt mellom bussen og vogntoget på en strekning der det var veldig glatt. Bussen har truffet vogntoget i sitt kjørefelt, men det er foreløpig knyttet usikkerhet til om vogntoget sto stille før sammenstøtet, sier etterforskningsleder Arne Erik Håkonsen ved Nordre Buskerud politidistrikt.

Deretter kjørte ytterligere ett vogntog inn i de to kjøretøyene, opplyser politiet.

Avhørt

Politiet fikk melding om ulykken klokken 23.56 mandag kveld.

— Det var ekstremt glatt på ulykkesstedet. Stedet der kollisjonen skjedde er ikke spesielt ulykkesbelastet, sier vaktoperatør Jan Koldal ved Nordre Buskerud politidistrikt til BT.

Politiet er i full gang med å klarlegge årsaken til ulykken, og Havarikommisjonen for transport er tirsdag ettermiddag på ulykkesstedet for å gjennomføre undersøkelser.

Flere vitner til ulykken er avhørt, og flere vitneavhør vil bli gjennomført i tiden som kommer. Også sjåføren av vogntoget som bussen kolliderte med, er avhørt av politiet.

ELLEVE INVOLVERTE: Det pågikk omfattende redningsarbeid på ulykkesstedet.
Stein J. Bjørge

Elleve involvertI tillegg til de tre omkomne, satt to personer, en kvinne og en mann, fastklemt i bussen etter ulykken.

I alt elleve personer var involvert i ulykken, ni i bussen og to vogntogsjåfører. Begge vogntogsjåførene er islendinger og den ene av dem, en mann født i 1954, er siktet i saken, opplyser politiet i Nordre Buskerud.

Sikret spor

— Politiet har sikret seg blodprøve av sjåføren og førerkortet hans er beslaglagt. Han kjørte vogntoget som traff bussen først, forteller operasjonsleder Bekkedal.

De omkomne, som alle var hentet ut av bussvraket ved 4.30-tiden, er sendt til Rettsmedisinsk institutt i Oslo for obduksjon.

KRASJ: Redningsarbeidet pågikk natt til tirsdag på riksvei 7 utenfor Sokna.
Stein J. Bjørge