Brannen ble meldt ved et vann noen kilometer fra kommunesenteret Sistranda ved i 11-tiden onsdag. Den spredte seg raskt i den tørre lyngen, og etter noen timer anslo politiet at opp mot 10 kvadratkilometer var rammet.

Fra lang avstand kunne man se røyken som la seg over øya.

Et F16-fly fra Luftforsvaret fløy over området for å rekognosere og sende bilder til mannskap på bakken, for å gi politi og brannvesen oversikt.

Endret retning

Flammene hadde onsdag kveld ikke nådd bebyggelsen. Omkring 200 personer var i sving for å hindre at det skulle skje. Både brannvesen, politi, Heimevernet, Sivilforsvaret og Luftforsvaret var i aksjon, mens Røde Kors sendte over 80 frivillige for å bidra med de kan.

— Brannen utvikler seg fremdeles, men ikke i den hastigheten som har vært, og den går i en litt annen retning enn den har gjort, sier politiets operasjonsleder Astrid Metlied i politiet i Sør-Trøndelag til NTB ved 20-tiden.

Brannen er ennå ikke under kontroll, men bebyggelsen på strekningen Strømøybotn-Bremnes er ikke i så stor fare som tidligere fryktet, skrev Frøya kommune på sine nettsteder.

En branngate mellom to vann skulle hindre flammene å komme nordover. Senere spredte imidlertid ilden seg mer vest- og østover.

Frivillige

Brannvesenet fikk etter hvert avlastning av brannmannskaper fra nabokommunene, blant annet Orkdal, Ørland og Gauldal

Lokale frivillige stilte dessuten med firehjulinger (ATV-er) som kunne ta seg fram i det ulendte terrenget.

Fem helikoptre ble satt inn i slukningsarbeidet i løpet av dagen, tre av dem kom rett fra brannen i Flatanger. Men da mørket falt på måtte de settes på bakken.

På hotell

I løpet av ettermiddagen ble omkring 200 personer evakuert fra området rundt Sandvika nordvest på øya. I tillegg har flere valgt å forlate området på eget initiativ, forteller Metlied.

Mange ble innlosjert på Hotell Frøya, blant dem er Ingebjørg Wold og Turid Bremnes.

— Det er tragisk å tenke på. Jeg tenker på alt de som har skjedd i Flatanger, og så plutselig kommer det hit, sier Wold til NTB.

Bremnes forteller at hun fikk sjokk da politiet kom kjørende med blålys og sirener opp den lille sideveien hvor hun bor. Så fikk hun og mannen beskjed om å pakke det nødvendigste og reise.

Også Dolmsundet hotell på naboøya Hitra tar imot evakuerte, men kommunen oppfordret også vanlige folk som har ledig husrom om å melde seg.

Skøytedag

Politiet har foreløpig ikke opplyst noe om årsaken til brannen.

Flere klassetrinn fra Sistranda skole gikk på skøyter på et vann rett ved der brannen startet. TV 2 siterte en mor som sa noen unger hadde lekt med lighter på stedet, og at dette skulle ha utløst brannen.

— Det er ikke noe informasjon som vi jobber med. Vi har ikke satt av folk til etterforskning. Akkurat nå jobber vi med å sikre hus og beboere, sier operasjonsleder Metlied til NTB.

.

sz94272b.jpg
SCANPIX
sz941e5d.jpg
SCANPIX

— Uvirkelig situasjon

Lyngbrannen herjer på Frøya bare ett døgn etter storbrannen som gjorde skade på minst 55 hus i Flatanger i nabofylket.

Brannen startet på Litjvatnet på Frøya, en kilometer unna bebyggelsen på Sistranda, og ble varslet like før klokken 11 onsdag.

Tidligere onsdag ble en barnehage og flere eldre evakuert på Nesset, nordøst for området der brannen startet.

Nielsen beskriver situasjonen som uvirkelig.

— Vi skulle ha kommunestyremøte klokka ti, og alarmen gikk klokka elleve. Vi hadde planlagt på slutten av kommunestyremøte å informere kommunestyret og befolkningen på Frøya om ikke å bruke åpen ild, sier han.

Uker siden nedbør

Det er for tiden stor skogbrannfare på Vestlandet, i Trøndelag og sør i Nordland. Trøndelag har ikke hatt nedbør på mange uker, og kraftig vind gjør at branner sprer seg raskt, som i Flatanger mandag kveld. Onsdag formiddag kunne politiet opplyse at brannen i Flatanger var slukket.

Da var 55 hus, blant dem både boliger og hytter, svidd ned.

— Nå jobbes det med flekkvis slukking der de ser røyk. Deretter skal de bruke utstyr for å se hvor terrenget er varmt, så skal de kjøle ned terrenget der de ser varme, opplyste politiets innsatsleder Tore Strøm til VG.

Beboere i Flatanger fikk onsdag ettermiddag ta seg inn i husene som ikke er ødelagt for å hente nødvendige ting.

— Mange eiere av fritidseiendommer er også berørt, men førsteprioritet for kriseledelsen i kommunen er nå de fastboende, sa rådmann Rune Strøm på en pressekonferanse onsdag.

Solberg lover hjelp

Statsminister Erna Solberg (H) har varslet at hun vil besøke Flatanger når slukkingen er over.

— Vi vil stille opp både når det gjelder gjenoppbygging av infrastruktur og kostnader til brannmannskapene, sa Solberg.

Kong Harald har skrevet brev til Flatanger-ordføreren Olav Jørgen Bjørkås, hvor han roser innsatsen som er gjort.

— Min familie og jeg føler med alle dem som har mistet sine eiendommer, hjem og lokalsamfunn. Samtidig er jeg takknemlig for at ingen har kommet alvorlig til skade, heter det i brevet.