Både konsernsjef Helge Lund og styreleder Svein Rennemo skal tale i den tre kvarter lange minneseremonien torsdag formiddag. Det blir også musikalske innslag ved Sigvart Dagsland og Kjell Inge Torgersen.

40 drept

16. januar i fjor angrep militante islamister anlegget i ørkenen i Algerie og tok rundt 700 ansatte som gisler. Dagen etter innledet algeriske spesialstyrker en aksjon som ledet fram til at de gjenvant kontrollen over anlegget to dager senere.

40 ansatte fra ti land ble drept i angrepet, blant dem fem av de 17 Statoil-ansatte som befant seg på anlegget: Tore Bech (58), Thomas Snekkevik (35), Hans M. Bjone (55), Alf Vik (43) og Victor Sneberg (56). Også 29 gisseltakere ble drept, mens tre ble pågrepet. Angriperne tilhørte en gruppe ledet av den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar.

— Kraftfullt og brutalt

Ett år etter angrepet er både selskapet og ledelsen fortsatt preget av terroren.

— Det var enormt krevende å håndtere for vår organisasjon og for meg som leder. For første gang var selskapet angrepet utenfra, av folk som ønsket å skade våre medarbeidere. Angrepet var så kraftfullt og brutalt. I ettertid er det egentlig umulig å forstå, uvirkelig, sier Lund til Stavanger Aftenblad. Han sier erfaringen endret ham, både som menneske og som leder.

— Selvfølgelig blir man påvirket av en slik hendelse. Industriell aktivitet er helt meningsløs hvis vi ikke klarer å ta vare på våre medarbeidere, sier Statoil-sjefen, men legger til at selv om sikkerheten er i høysetet, vil det alltid være risiko forbundet med industriell aktivitet.

Anlegget i In Aménas ble drevet av Statoil, britiske BP og det algeriske oljeselskapet Sonatrach.

MINNESTUND: Helge Lund ledet Statoil gjennom den vanskelige tiden under og etter terrorangrepet for et år siden.
Heiko Junge / NTB Scanpix