Politiet tror Monika-siktet brukte krydder til å forvirre

Det var spredd krydder i leiligheten der Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død. Politiet tror den siktede brukte krydderet for å villede etterforskningen, skriver VG. Nå har de kontaktet Interpol.

Publisert Publisert

VARSLET: Politimannen Robin Schaefer påpekte i sin varsling til politiet at krydderet sprendt rundt i leiligheten der Monika Sviglinskaja ble funnet død, kunne være en avledningsmanøver. Foto: Privat/BT

  • Yngvild Gotaas Torvik
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Etter det avisen kjenner til, har etterforskerne i den nye granskingen av dødsfallet sendt en henvendelse til Interpol om forurensing av et åsted med krydder.

Svaret er at det både i Danmark, Sverige og Frankrike er funnet eksempler på at kriminelle har dynket åsteder med krydder for å vanskeliggjøre politiets etterforskning.

I Norge ble det samme gjort i forbindelse med et tyveri hos en gullsmed i Stavanger-området i 2013, påpeker VG.

Les også:

Les også

Syv ting du må vite om Monika-saken

Les også:

Les også

DNA fra ukjent mann funnet på beltet

Varslet om krydder

Politimannen Robin Schaefer som varslet mangelfull etterforskning av dødsfallet, påpekte i sin rapport at krydderet kunne være en avledningsmanøver for å villede og skjule spor. Dette er en teori politiet først avviste.

Politietterforskeren skrev i et ukjent notat til politiet at både en gjerningsmann, moren og Monika kunne stå bak spredningen av krydderet i leiligheten.

«Dersom en innbruddstyv eller barnemorder skulle gjøre dette, ville han da ha satt fra seg den tomme krydderboksen innerst, på reolen hvor smykker angivelig er stjålet fra, og gå gjennom krydderet tilbake? Dersom det var en innbruddstyveri som gikk galt, ville det i så fall være den første innbruddstyv vi kjenner til som bruker krydder til å forurense åstedet», skrev Schaefer.

Krydderet var, skriver politimannen, en av flere «rare ting» de hadde fundert på i månedsvis. «En teori som har fått en viss tilslutning er at mor etter å ha funnet datteren slik, i forbannelsen og fortvilelse har gått til kjøkkenet, grepet tak i det hun fant og kastet begge krydderboksene med stor kraft».

Les også:

Les også

Her er avhøret som rystet Monika-granskerne

Alvorlige mangler

Monika Sviglinskaja ble funnet død hjemme i Sund på Sotra 14. november 2011. Ni måneder senere konkluderte politiet med at det trolig var selvmord og henla saken. Etter at Hordaland politidistrikt i mai 2014 besluttet at etterforskningen skulle gjenopptas, ble morens tidligere samboer pågrepet og siktet for forsettlig drap 21. oktober. 33-åringen nekter skyld. (Se faktaboks.)

Riksadvokaten har konkludert med at etterforskningen bærer preg av alvorlige mangler, og Spesialenheten for politisaker har ilagt politidistriktet en bot på 100.000 kroner for grov uforstand i tjenesten.

I en uavhengig rapport fra Advokatfirmaet Wiersholm konkluderes det med at ledelsen i Hordaland politidistrikt kom med «ulovlig gjengjeldelse» og ikke lovpålagt beskyttelse av Robin Schaefer da han varslet om feil i etterforskningen. 26. juni trakk politimester Geir Gudmundsen seg som politimester i Hordaland etter kritikken i Wiersholm-rapporten.

Publisert