Færre unge kvinner tar test for livmorhalskreft

Bare litt over halvparten av kvinner i alderen 25-29 år tar imot tilbudet om å teste seg for livmorhalskreft. Det er langt færre enn for 15 år siden.

livmorhals.jpg

 • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Andelen i denne aldersgruppen som tar celleprøven har gått ned fra 71,4 prosent i 1991 til 55,9 prosent i fjor, melder NRK og viser til statistikk fra Kreftregisteret.

— De yngre tenker kanskje at kreft er noe som rammer eldre, men akkurat denne formen kan også ramme yngre. Det lille grepet med å oppsøke legen kan være en billig livsforsikring, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Les også:

Les også

Vil teste ut vaksinepåbud

Celleprøve

Norske kvinner som har fylt 25, får en påminnelse i posten om at de bør ta celleprøve, men hver enkelt må selv bestille time. Ryel vil senke terskelen ytterligere for å få flere til å teste seg.— Vi jobber for å se om kvinnene kan få en konkret henvisning og mer hjemmetesting, sier Ryel. 7. september starter kampanjen #sjekkdeg for å «vekke unge kvinner». Årlig får 300 personer livmorhalskreft, og 70 dør av sykdommen.

Siden 2009 har norske jenter i 12-årsalderen fått HPV-vaksine som et ledd i bekjempelsen av livmorhalskreft. Noen typer HPV (humant papillomavirus) kan føre til forstadier til kreft, først og fremst i livmorhalsen.

Les også:

Les også

Livmorhalskreft kan bli utryddet

Effektiv

I juli la Kreftregisteret fram tall som viste at ingen av de 130.000 jentene og kvinnene som hittil har fått vaksinen, har utviklet livmorhalskreft.

— Dette er gledelig, men vi må fortsatt vente noen år før de virkelig store kullene med vaksinerte ungdommer kommer opp i den typiske alderen for livmorhalskreft, sa direktør Giske Ursin den gangen.

Les også:

Les også

Helsesøstre frykterde blir glemt - igjen

Omtrent samtidig viste en studie gjennomført i Norge, Sverige, Danmark og Island at antistoffene holdt seg høye i lang tid etter vaksinasjonen. Siden vaksinen er såpass ny har det vært usikkert hvor lenge den er effektiv, og fagfolk har diskutert om det ville være behov for oppfriskningsvaksine. Ifølge studien vil det ikke være nødvendig i hvert fall i det første tiåret.

EU har godkjent en ny vaksine som skal beskytte mot 90 prosent av livmorhalskrefttilfellene, mot 70 prosent med dagens vaksine.

Publisert
 1. NRK
 2. Kreft
 3. Livmorhalskreft
 4. Regjeringen
 5. Helse
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Firmaet som bygget Småpudden: – Trist at den ikke fungerer

Siden mai har broen vært stengt tre ganger. Det er ikke kommunen fornøyd med.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Brann i flere grillhytter: – Vi var bekymret for at ilden skulle nå skogen

 2. Sykehjem har ansatte som fortsatt ikke er vaksinert

 3. Svarer om forholdet til fansen

 4. Besøk, sykehjem og utesteder – disse reglene gjelder fra fredag

 5. – Flere tiltak kan bli nødvendig på kort varsel

 6. Amerikansk konsept har inntatt Bergen sentrum: – Uventede kombinasjoner imponerer