Kreft i eggstokkene avsløres på 30 min

Kreft i eggstokkene kan nå oppdages svært tidlig og på et trinn hvor den behandles best. Dette skjer ved hjelp av en nyutviklet, datastyrt undersøkelsesmetode.

  • James Steensæth
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 20 år gammel

Amerikanske og engelske forskere beskriver sin nyutviklede metode, som ikke baseres på inntrengen i kroppen, som et stort skritt fremover i kampen mot sykdommen som kalles «the silent killer» fordi den ikke oppdages før den har spredd seg utenfor eggstokkene.

Den 30 minutters blodprøven er blitt brukt til å oppdage kreft i eggstokkene, men metoden kan brukes ved enhver type kreft.

— Tidlig oppdagelse betyr at vi kan behandle kreften før den har spredd seg, hevder dr. Lance Liotta som var seniorforsker under dette arbeidet.

Testen, som er rapportert på The Lancets webside

foretas hjelp av kunstig intelligens i datamaskinen som foretar en analyse av proteiner inni cellene. Proteomics kalles studier av proteiner inni cellene.

Da vitenskapsmennene benyttet testmetoden på blodprøver fra mennesker med og uten kreft i eggstokkene, identifiserte det nye utstyret alle 50 krefttilfellene og 63 av 66 prøver hvor det ikke var kreft.

Viktigst av alt, testen var i stand til å identifisere pasienter med tidlig, trinn 1, kreft i eggstokkene. Over 80 prosent av pasienter med kreft i eggstokkene blir diagnostisert på et sent tidspunkt hvor fem års overlevelse omfatter bare 20 prosent av pasientene eller mindre.

Nå skal man få bekreftet testen i større skala.

Slike enkle, nøyaktige og ikke-inntrengende metoder for tidlig varsling av kreft i eggstokkene kan øke livskvaliteten og redusere unødvendige lidelser for pasienter.

Kreft i eggstokkene er den tredje viktigste dødsårsak blant kvinner i Norge.

Publisert