Mannen, som er bosatt i Skien, er pågrepet i forbindelse med hatvideoen som ble publisert på nettet denne uken. Videoen inneholdt trusler både mot kongehuset og flere i regjeringen.

Mannen ble pågrepet i sin bolig av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og mannskaper fra Telemark politidistrikt.

Innrømmer

— Han innrømmer at han står bak videoen, opplyser hans forsvarer.

Advokat John Christian Elden ble oppnevnt som forsvarer like etter at 21-åringen ble pågrepet for to dager siden. 21-åringen blir fremstilt for varetektsfengsling i Skien fredag ettermiddag.

— Han er tidligere ukjent for politiet, og han mener han ikke har gjort noe ulovlig, selv om han erkjenner at det er han som har lagt ut videoen, sier Elden til NTB.

Pågrepet hjemme

Mannen ble pågrepet hjemme hos seg selv i Skien av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og mannskaper fra Telemark politidistrikt ved 23-tiden onsdag. Han er norsk statsborger, men ifølge Elden opprinnelig fra et land i Mellom-Amerika. Torsdag ble han avhørt om videoen, som ble lagt på YouTube natt til tirsdag.

— Jeg la til grunn at han ville bli sluppet fri etter å ha blitt avhørt, men noen hos PST har tydeligvis tenkt seg om. Min klient mener videoen ikke inneholder trusler, men er en lovlig ytring, akkurat slik Oslo-politiet vurderte det, sier Elden på vei til fengslingsmøtet i Skien.

21-åringen er foreløpig siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 99, trusler mot myndighetspersoner, og paragraf 147c, oppfordring til terror.

«Ødelegg dem»

Både kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er avbildet og omtalt i videoen som ble lagt ut på nettstedet YouTube. Videoen inneholder en relativt kjent islamsk sang på arabisk, med norske undertekster. «Å Allah ødelegg dem og la det være smertefullt», heter det i oversettelsen. Deretter ble en lenke til videoen lagt ut på en Facebook-gruppe som er laget i forbindelse med en demonstrasjon i Oslo fredag som krever norske soldater ut av Afghanistan.

Gruppen, som heter «Demonstrasjon: Norske soldater ut av Afghanistan», hadde på det meste 1.600 medlemmer, men antallet hadde fredag formiddag krympet til under 1.300. ## Bhatti ikke avhørt

To av John Christian Eldens mer kjente klienter, de radikale muslimene Arfan Bhatti og Mohyeldeen Mohammad, har engasjert seg i Facebook-gruppa, men de har foreløpig ikke vært i politiets søkelys etter det Elden kjenner til.

— Nei, ingen av dem har vært avhørt så vidt jeg kjenner til, sier Elden til NTB. Ingen av dem har heller ønsket å uttale seg om videoen, men mye tyder på at begge skal delta i fredagens demonstrasjon, som skal begynne etter fredagsbønnen.