Forsikringen dekket ikke Atles krigsskader

Atle Eriksen pådro seg alvorlige skader i kamp for Norge, men får ikke en krone fra forsikringsselskapet. Grunnen er at soldatforsikringen hans ikke gjaldt i krig.

IKKE DEKKET: Da krigsveteran Atle Eriksen sendte erstatningskravet til forsikringsselskapet, kom det nedslående svaret. Soldatforsikringen hans dekket ikke skader som oppsto i krig.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Som offiser i den norske mentorstyrken tilbrakte Atle Eriksen 13 sammenhengende måneder i felten sammen med den afghanske hæren.

— Vi kom i kamp omtrent hver uke. Det siste halvåret var det spesielt heftige skuddvekslinger, forteller han.

Eriksen ødela skulderen da han under beskytning fra Taliban skiftet et 250 kilo tungt dekk på den punkterte bilen han og medsoldatene satt i.

Les også

Soldaten Atle tok en «one man risk». Nå står han i Nav-kø.

Gjentatte skuddvekslinger og eksplosjoner påførte etter hvert 38-åringen konstant tinnitus og hørselstap på det ene øret.I dagens BT kan du lese om Atle Eriksens kamp mot Nav og Statens Pensjonskasse.

I halvannet år har han stått i offentlig kø for å få hjelp og erstatning for skadene han ble påført da han kriget for Norge.

Nei fra forsikringsselskapet

Statens Pensjonskasse gir kun menerstatning hvis skaden kvalifiserer til 15 prosent medisinsk invaliditet.

Siden hørselsskadene til Eriksen bare gir 14 prosent, ble saken sendt over til forsikringsselskapet Sparebank 1. Skulderskaden er ennå ikke blitt utredet.

I fjor høst kom det nedslående svaret fra selskapet som forsikrer medlemmene i Norges Offisersforbund:

«Selskapet dekker ikke skade eller økning i skade som direkte eller indirekte er forårsaket av eller står i sammenheng med krig eller krigsliknende handling»

— Forsikringen dekket ikke krigsrisiko. Derfor ble dette kravet avvist, sier Christian Brosstad, pressekontakt i Sparebank 1. ## - Rett og slett skammelig

Hadde Eriksen skadet hørselen under skytetrening med afghanske soldater i Afghanistan, ville han fått innvilget erstatningskravet.

Men siden han pådro seg hørselsskadene i kamp, får han altså ikke en krone av forsikringsselskapet.

— Jeg er oppdratt i at man ikke skal lyve. Uansett hadde jeg aldri forestilt meg at forsikringen som vi soldater betaler mye penger for, ikke skulle dekke krigsskader.

Jeg hadde aldri forestilt meg at forsikringen som vi soldater betaler mye penger for, ikke skulle dekke krigsskader

Atle Eriksen, skadet krigsveteran

Jean Bobér Rooseboom De Vries i Norges Offisersforbund mener Eriksen er havnet i en svært ulykkelig situasjon.

— At man går glipp av både yrkesskade- og menerstatning fordi man havner én fattig prosent under statens krav, er rett og slett skammelig, sier Jean Bobér Rooseboom De Vries i Norges Offisersforbund (NOF).

Etter nyttår har NOF forhandlet frem en forsikringsavtale som også dekker krigsrisiko. Dessverre for Eriksen har den ikke tilbakevirkende kraft.

— Det var enklere for oss å skaffe disse ordningene selv, enn å overtale staten til å forbedre sitt tilbud. Derfor har vi nå fått dette inn i våre avtaler, sier De Vries.

Forsvaret hadde ikke råd

Årsaken til hørselsskadene er ifølge Eriksen at Forsvaret ikke tok seg råd til å kjøpe inn nødvendig utstyr til de norske offiserene i mentorstyrkene.

Med fire ulike samband påslått i strid, kunne ikke Eriksen gå med normale hørselvern.

— Vi ba Forsvaret om å skaffe oss integrerte hørselvern, som vi kunne koble sambandsettene inn på. Vi fant frem ordrenummer og alt. Dette er hyllevare i NATO.

— Men vi fikk beskjed om at kassen var tom. Det fantes ikke penger, sier Eriksen.

Noen av de norske mentorene skaffet seg etter hvert slike hørselvern fra amerikanske bekjente i Afghanistan.

Resten gikk inn i kamp uten hørselvern, for å være i stand til å kommunisere over samband.

— Etter seks måneder kjente jeg at pipingen i ørene kom krypende. Siden ble det bare verre og verre, og det har aldri gått over, forteller Eriksen

Hyl fra bremsende trikk

Det er tinnitusen som er verst. Skulderskaden lever han greit med.

— Forestill deg den høyeste lyden når en trikk bråbremser. Slik høres det ut, døgnet rundt, forteller Eriksen.

På dagtid bruker han høreapparat for å kompensere for den konstante pipingen, om natten sover han på en radiopute til lyden av en sildrende bekk.

Eriksen syns Forsvaret og staten behandler krigsveteranene på en skammelig måte.

— Det oppleves som nedverdigende. Rett og slett nedverdigende.

Publisert:
ERFAREN SOLDAT: I 13 måneder trente Atle Eriksen opp den afghanske hæren (ANA) som en del av den norske mentorstyrken. Eriksen har tjenestegjort i til sammen fem år i Libanon, Bosnia, Kosovo og Afghanistan
EN HYLENDE TRIKKEBREMS: Tinnitus er en varig og konstant lidelse. - Forestill deg den høyeste lyden når en trikk bråbremser. Slik høres det ut, døgnet rundt, forteller Eriksen.