Stor oversikt: Dette er årets nye veteranbiler

I 2019 blir Lexus veteranbil. Det gjelder også firehjulsdrevne Porsche 911er – og verdens mest populære roadster.

Veteranbil: Mercedes-Benz SL er perfekt for å cruise rundt og høre på A-ha-kassetter.
  • Paal Kvamme
Publisert Publisert

Berlinmuren faller. Oljetankeren «Exxon Valdez» skaper oljekatastrofe i Alaska. Romanias diktator Nicolae Ceausescu blir henrettet av sine egne. Hjemme i Norge går det knapt an å skru på en FM-radio uten å høre Tanita Tikaram.

Men for bilfolket er det andre nyheter som setter sitt preg på 1989:

Veteranbil: Porsches nye 911 kom med firehjulstrekk, servostyring og automatgir.

Oppgradert oldis

En ny versjon av Porsche 911 blir introdusert. Internt kalles bilen 964, og første gang kan man få den ikoniske sportsbilen med firehjulstrekk, ABS, servostyring og Porsches automatiske Tiptronic-girkasse.

Veteranbil: Alfa Romeo SZ kunne like godt ha kommet fra det ytre rom.

Italiensk romskip

Det er ikke ofte konseptbiler blir satt i produksjon, uten særlige forandringer. Men det skjer faktisk med Alfa Romeo SZ, en futuristisk sportsbil som raskt får tilnavnet «Il mostro» – monsteret. Den eksentriske SZ er tegnet av franskmannen Robert Opron, som også tegnet romskip som Citroën CX og SM.

Men verden er tydeligvis ikke klar for den freidige toseteren med plastkarosseri og seks frontlykter. Knappe 1000 SZ blir bygget, pluss noen hundre uten tak.

Les også

Norske biljournalister: Her er tidenes råeste biler

Dette er bilene entusiastene mener er de aller mest minneverdige.
Veteranbil: Citroën XM hadde alt en stor, eksentrisk Citroën skulle ha.

Magisk teppe

En av de siste eksentriske franskmenn! Citroën XM er en stor, komfortabel direktørbil med hydropneumatisk fjæring og alt man forbinder med sære/klassiske Citroëner.

Bilen blir kåret til Årets bil i Europa, uten at det gir særlig mange kjøpere. Suspekte elektriske løsninger er standard, og XM er på ingen måte problemfri.

Vittige tunger mener at det fantes en egen matematisk formel for XM-eiere: Ta det høyeste tallet du kan forestille deg, og multipliser det med personnummeret ditt, så har du et omtrentlig verditap.

Veteranbil: Ambisjonene var det ingenting å si på – Lexus LS400 skulle banke tyske og amerikanske luksusbiler.
Les også

Kun to ganger i løpet av livet kjører menn penere i trafikken enn kvinner

Menn tråkker generelt hardere og oftere på gassen enn kvinner. Med unntak av to aldersgrupper, viser kjørestatistikk.

Første forsøk fra Lexus

Da Lexus LS400 dukker opp i 1989, er det ikke bare snakk om en helt ny bil – men et helt nytt bilmerke. Toyotas ambisjon med prestisjemerket Lexus er å overgå amerikanske og europeiske luksusbiler.

Ingen skal påstå at de ikke har tatt oppgaven seriøst – bare for å finne riktig treverk til interiøret brukte ingeniørene to år og 24 ulike typer tre. For å virkelig vise at japanerne mente alvor, får luksusbilen V8-motor og blir presentert i Detroit.

Veteranbil: Mazda baserte MX-5 på 1960-tallets Lotus Elan. Så gjorde japanerne alt bedre.

Fluer i kjeften

Oppskriften er like genial som den er freidig. Med MX-5 rappet Mazda ideen om 1960-tallets kjøreglade, åpne britiske tosetere, og blander inn det britene manglet: høy kvalitet. Resultatet skal bli den mest solgte toseters sportsbilene noensinne, med godt over en million solgte eksemplarer.

Den lille roadsteren med vippelyktene har liten motor, lett vekt, lav pris – og masse, masse kjøreglede. For på få riktig godlyd har ingeniørene testet flere dusin ulike eksosanlegg for å få riktig snerr i lydpotten. En billigere, gøyere måte å få vind i håret og fluer i kjeften på, finnes ikke!

Veteranbil: Lav, lekker – og ikke altfor populær. Men nå er Ferrari 348 blitt veteranbil.
Les også

Nå vokser elbilsalget også i distriktene

Og det er den økte rekkevidden som forklarer.

Ferrari svarte får

348 var en av de siste Ferrarier som ble utviklet menz Enzo Ferrari fremdeles var i live.

Som navnet tilsier, er det snakk om en 3,4-liters motor med 8 sylindre. Testarossa-aktige ribber langs karosserisidene røper at den er et barn av 1980-tallet, og 348 blir ikke blant de mest bejublede Ferrariene. Selv Ferraris styreformann, Luca Cordero di Montezemolo, er kritisk til 348-modellen.

Men det oppsiktsvekkende utseendet, pluss snerret fra den midtmotoriserte motoren på 300 hk, vil uansett gjøre det til en glede å åpne garasjeporten. 

Veteranbil: Aston Martin Virage er blant årets nye veteranbiler.

Luksus med VW-smak

Virage er den første helt nye sportsbilen fra Aston Martin på flere tiår. Dette er bilen som skulle ta Aston Martin inn i fremtiden, en eksklusiv, håndbygget toppmodell for dem av oss som ikke trenger sjekke saldoen.

Bilen er stor og tung, men går som et skåldet troll takket være en 5,3-liters V8-motor på 325 hk. Ikke den mest populære Aston Martin, må det sies, men trøsten får være at enkelte deler ikke er så dyre: baklysene kommer nemlig fra VW Scirocco, og frontlyktene fra Audi 200 ...

Veteranbil: Land Rover Discovery ble først og fremst kjøpt av mordere, ifølge Jeremy Clarkson.

Britisk lappeteppe

Japanske 4x4-biler har lenge oversvømt markedet, og nå vil Land Rover ha sin del av kaken.

Den nye Land Rover Discovery er et lappeteppe av deler fra Rover-konsernet. Noe kommer fra den kostbare Range Rover, mens andre deler er fra billighyllen: dørhåndtakene er fra Morris Marina, og baklysene fra en Austin varebil.

Dessverre får Discovery raskt ord på seg for å være upålitelig følgesvenn (som ifølge Jeremy Clarkson stort sett kjøpes av drapsmenn). I Japan blir bilen solgt som Honda Crossroad, og er noe så sjeldent som en Honda med V8-motor.

Veteranbil: Mercedes-Benz SL er perfekt for å cruise rundt og høre på A-ha-kassetter.

Verdens sikreste cabriolet

18 år har gått siden Mercedes-Benz hadde lansert forrige SL – den såkalte Dallas-mopeden. I 1989 er det på høy tide at rike kjendiser får en ny toseter å dra på shopping med.

R129, som fabrikken kaller sin nye SL, er så stappfull i moderne sikkerhetsutstyr at Mercedes mener det er verdens sikreste cabriolet.

Blant nyhetene er en veltebøyle som spretter opp i lynets hastighet hvis cabrioleten holder på å gå rundt.

SL står for «Sport leicht», men bilen er hverken sportslig eller lett. Toseteren er tung og solid, og noe av det heiteste du kan parkere utenfor Theatercaféen.

Blant kjøperne er Morten Harket, som får kjeft for å ikke kjørte mer miljøvennlig, og Lady Diana, som får kjeft fordi hun ikke hadde valgt en britisk bil.

Publisert

Mest lest

  1. Nyheter direkte

  2. Erik Ravnanger var overvektig og i elendig form før han møtte Benedicte Kristoffersen. Her er de på vei til sitt eget bryllup.

  3. Trafikken direkte

  4. Ryde har vært utskjelt, saksøkt og anklaget for lovbrudd. Nå er selskapet sikret i Bergen frem til 2024.

  1. Bil
  2. Trend
  3. Personlig økonomi