I alt 434 jenter fikk i fjor navnet Nora eller Norah. Samtidig fikk 448 gutter navnet Lucas eller Lukas, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Nora har vært inne på topp ti over de mest brukte navnene siden 2000 og var også det mest alminnelige jentenavnet i 2012. Året etter gjorde navnet Emma et comeback til toppen, men dette navnet ble altså skjøvet ned igjen i 2014.

Navnet Nora dukket opp i Norge på midten av 1800-tallet og fikk et oppsving etter Ibsens «Et dukkehjem». Etter Nora følger nå jentenavnene Emma, Sara, Sofie, Emilie, Anna, Linnea, Thea, Maja og Sofia.

Trenden med jentenavn som slutter på -a fortsetter. Over halvparten av jentenavnene slutter nå på -a eller -ah, mot bare én av ti i 1947.

Nedgang for bibelske guttenavn

Lucas eller Lukas har vært på topp seks av de siste sju årene. Bare i fjor gikk ett navn forbi — Filip. Filip havner imidlertid helt nede på åttende plass i 2014.

For guttene består ti på topplista dessuten av William, Markus, Emil, Oskar, Mathias, Magnus, Jakob og Aksel.

Bibelske guttenavn har vært populære en stund. Denne andelen er nå svakt dalende, selv om Lucas altså holder stand. I alt 21 prosent av guttene fikk i fjor bibelske navn, mot 23 prosent i toppåret 2006.

Lokale forskjeller

Det er en del forskjeller rundt om i landet når det gjelder navnebruk. I Oslo var Mohammad med ulike skrivemåter igjen det mest brukte guttenavnet i fjor.

I Bærum, som ofte blir sett på som en trendsettende kommune, topper Oskar. I Bergen var Jakob det mest brukte guttenavnet, mens Magnus ligger på topp i Trondheim og Stavanger.

Av jentenavnene topper Nora også i Oslo. I Bærum topper Julie. Frida er på topp i Bergen, Sara i Trondheim og Sofie i Stavanger.

Vestlandstoppen

Her er mest populære navnene i Hordaland for jenter:

1: Nora

2: Emilie

3: Linnea, Frida

5: Sofie

Og for guttene:

1: Mathias, Markus

3: William, Lucas

5: Magnus

For Sogn og Fjordane går Anna, Tiril, Julie, Ella og Emil, Magnus, William igjen.

Matheo og Liam

Det siste året er det navnene Markus, Emil og Aksel som har økt mest. Aksel er ny på topp ti. For jentene er det Nora, Anna, Tiril og Emilie som har økt mest.

De siste fem årene er det Matheo, Liam, Olav og Aksel som har økt mest i popularitet av guttenavnene og Olivia, Ella, Mie og Lilly av jentenavnene. (©NTB)

Hva er ditt favorittnavn? Fortell oss under: