Bekrefter funn av vrakrester

Det svenske forsvaret bekrefter at det er funnet et vattert flysete og andre vrakdeler etter det norske Hercules-flyet som forsvant i Nord-Sverige torsdag ettermiddag.

 • Erlend Langeland Haugen
 • Gerhard Flaaten
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Siste: Hovedredningssentralen Nord-Norge bekrefter funn av et vattert flysete og en borrelås .

— Bekreftelsen kom fra den svenske redningstjenesten rundt klokken 20 fredag kveld, sier Tore Wangsfjord, leder av Hovedredningsentralen Nord-Norge til TV 2.

Det var en svensk militærpatrulje som gjorde funnene fredag kveld. Det pågår fortsatt søk på bakken og det er flere helikoptre i luften.

— Det vi får opplyst fra svensk redningsledelse, er at det blir stadig flere indikasjoner på at man finner det som antas å være vrakrester fra flyet, både observert fra luften og også på bakken i området, sier forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) til TV 2 fredag kveld.

20.01: - Vi har nå klart å bekrefte at en svensk enhet har funnet et antall objekter på Storglaciären. Dette er et polstret objekt og en borrelås - alt dynket i parafin. De har fotografert det og sendt det til det norske forsvaret, skriver den svenske redningstjenesten på sine sider.

19.37: Ifølge forsvarssjef Harald Sunde er det funnet metalldeler som lukter parafin på Kebnekaise. Fjellet er erklært som havaristed av svenske myndigheter.

— Det baserer seg på funn som er gjort i breområdene øst av selve fjelltoppen. Det er identifisert metallbiter. Etter svenske opplysninger fra et redningsteam skal disse også lukte av parafin, sier forsvarssjef Harald Sunde till NRK.

Flere fly meldt om mulige vrakrester på begge sider av Kebnekaise-toppen. Også et av Forsvarets helikopter skal ha observert mulige vrakrester i samme område.

Ifølge NTB skal svenske og norske eksperter forsøke å finne ut hva som har skjedd.

— Det er en svenskledet kommisjon, men et antall norske offiserer vil også delta i kommisjonen, sier kommandørkaptein Per Rostad ved pressesenteret på Cold Response-øvelsen til VG.

Den norske delegasjonen var fredag ettermiddag på plass i Kiruna og skal starte arbeidet derfra, ifølge Rostad.

18.55: Sjö- och Flygräddningscentralen i Gøteborg har fått ubekreftede meldinger om at det har blitt funnet metalldeler på begge sider av fjellet Kebnekaise. Ifølge NRK skal det være klaterere i fjellet som har funnet metalldeler med bensinlukt på.

— Vi forsøker å nå frem til kilden for informasjonen, det er mange ledd her, sier pressetalsmann PeterLindquist.

Han sier de ikke har noen nøyaktig posisjon for observasjonen det norske Orion-flyet gjorde av noe oransje på bakken ved 15.30-tiden fredag.

— Observasjonen er gjort fra stor høyde, så det er grunn til å tro at det vil være en viss feilmargin, men letemannskapene på bakken befinner seg omtrent i dette området, sier han.

Ifølge værmeldingen skal vinden spakne utover kvelden, mens snøbygene vil fortsette.

Følgende er status for de flyvende redningsressursene

 • Norsk Orion i luften.
 • Amerikansk Hercules i luften.
 • Britisk AIWACS i luften, kan fortsette frem til midnatt.
 • Svensk hkp15 Dusty311 startet fra Kiruna klokken 18.45 og skal forsøke å ta seg ned i området.
 • Svensk rescue 301 (Super Puma) stand by.
 • Saver 20 (norsk Sea King) stand by.
 • Fjellredningens bakkepatruljer ga seg klokken 18.00, og starter igjen lørdag morgen klokken 05.00. Hovedredningssentralen melder at de har alpine redningsgrupper fra Bodø og Svolvær tilgjengelig dersom den svenske redningstjenesten trenger slike ressurser.

Senere i kveld vil et svensk og et norsk redningshelikopter gjøre et nytt forsøk på å fly inne i området.

18.41: Ifølge TV2 skal det være funnet metalldeler på begge sidene av fjellet Kebnekaise. Det var under et direkteintervju i 18.30-nyhetene at forsvarsminister Espen Barth Eide opplyste om funnet.

18.08: En større mengde letemannskaper på ski og med snøscooter søker i området. Det er fortsatt kun Orion-flyet som har sett de oransje objektene.

— Vi har ingen opplysninger om at dette stammer fra flyet. Det kan være hva som helst. I nærheten er det en forskningsstasjon. For alt vi vet, kan dette være noe som er tatt av vinden og fraktet fra forskningsstasjonen, sier Mats Nilsson, pressetalsmann for redningstjenesten i Kiruna.

17.41: Merlin-helikopteret venter fortsatt på et hull i skylaget.

— Men det er en bakkepatrulje like i nærheten av der de oransje objektene ble sett. Vi venter på tilbakemelding fra dem, melder den svenske redningstjenesten.

Det har også gått et snøskred i samme område, melder Hovedredningssentralen i Bodø.

I tillegg til de to danske helikopterne er to F16, et amerikansk Hercules, et britisk radarfly og det norske Orion-flyet på vingene.

17.21: Et dansk Merlin-helikopter forsøker å komme ned mot de observerte oransje objektene for å bekrefte hva de er. Et svensk redningshelikopter går mot området ved Nikkaloukta, skriver den svenske redningstjenesten.

17.10: To danske Merlin-helikoptre som ble sendt innover i området måtte gjøre vendereis på grunn av været, som stadig er dårlig. Tåka henger tett i området, men av og til sprekker den opp. En slik sprekk venter et svensk helikopter i området på, skriver NTB.

16.41: Det har oppstått et hull i skylaget, og de danske helikopterne returnerer til søkeområdet for å kontrollere tidligere observasjoner.

Ett helikopter er allerede stedet, men har fortsatt ikke funnet noe. Et Merlin-helikopter måtte snu på grunn av været.

16.40: Linus Niva, sjef for Fjällstation Kebnekaise, sier det er ekstremt hardt vær i området.

— Vinden er veldig sterk, det er verre enn i går, sier han.

På fjellstasjonen er mellom femti og hundre redningsmannskaper innkvartert.

— Vi jobber med å sørge for at det er mat og senger til alle, sier Niva.

16.09: Elleve helikoptre står klare til å rykke inn hvis det blir en luke i skydekket over området der Hercules-flyet forsvant. På bakken foregår letingen i Sveriges vanskeligste terreng.

— Været i området er fryktelig. Det er ned mot 20 meter sikt. Mannskapene som er ute, gjør en kjempeinnsats, sier pressetalsmann Tobias Nicander ved den svenske Sjö- och flygräddningscentralen til NTB.

15.55: To danske redningshelikoptre flyr fra Evenes og prøver å komme seg inn i området fra vest dersom værforholdene tillater det, skriver Hovedredningssentralen.

15.30: - Det norske Orion-flyet har i det nordøstre hjørnet av letemrådet observert noe oransjefarget på bakken. Fra den høyden man flyr er det nesten umulig å se hva det kan være. Våre helikoptre kommer nå til å gjøre et forsøk på undersøke dette nærmere, skriver den svenske redningstjenesten.

Gjenstanden ble sett fra omkring 20.000 fot gjennom et hull i tåka.

15.01: Følgende er status for de flyvende redningsressursene

 • 4 F16 i luften
 • Orion i luften
 • Amerikansk Hercules i luften
 • Britisk AIWACS i luften
 • Svensk rescue 301 (Super Puma) i luften
 • Lifeguard 906 returnerer til Kiruna etter negativt søk
 • Saver 20 (norsk Sea King) står i Kiruna.
 • Politiet 945 drar tilbake til Boden og kommer tilbake lørdag formiddag
 • 4 norske helikopter Bell 414 på vei til Kiruna.
 • 2 svenske HKP15 på veg fra Malmen til Kiruna.

I tillegg driver bakkemannskaper søk.

Tok seg langt inn

Det har siden torsdag vært mange forsøk på å få gjennomført en effektiv leting etter det norske Hercules-flyet med en besetning på fem om bord.

Besetningen på et norsk Sea King redningshelikopter kom seg fredag formiddag inn i området ved å fly nede i dalførene.

Les også

- Håper de venter ved vraket

Les også

Leter i Sveriges verste terreng

— De tok seg ganske langt inn, men i det de skulle gå opp i høyden, ble sikten for dårlig, sa Tobias Nicander, pressetalsmann ved den svenske Sjö- og Flygräddningscentralen til Aftenposten.no ved 11.15-tiden.

Helikopterpilotene hadde deretter et samråd og ble enige om å forsøke å etablere en fremskutt base, men har ikke lykkes.

Redningsledelsen har nå til sammen åtte helikoptre til disposisjon, men den dårlige sikten og kraftige vinden skaper store problemer for pilotene.

Orkan i området

Ved 13-tiden fredag begynte det å blåse kraftige og værstasjonen på 1150 meter høyde inne i søksområdet registrerte 34 meter i sekundet i kastene. Det tilsvarer orkans styrke.

Les også

Disse er savnet etter flystyrten

Leteaksjonen fortsetter videre ved hjelp av snøskuterpatruljer på bakken.

TV2 melder at vindhastigheten i området skal ha vært 250 kilometer i timen, det dobbelte av orkan styrke, da flyet forsvant.

Skiturister i området ved Kebnekaise i Sverige forteller om et kraftig smell de hørte i fjellet i går.

DÅRLIG SIKT: Redningsledelsen har nå til sammen åtte helikoptre til disposisjon. Foto: SCANPIX

ORKAN: Det blåste orkans styrke i leteområdet i 13-tiden fredag. Vinden skal spakne i løpet av kvelden. Foto: SCANPIX

LETER: Beltevogner fra det svenske heimevernet er med på letingen etter det savnede Hercules-flyet i Kebnekaisemassivet. Foto: SCANPIX

STORT SØK:Personell fra Fjällraddningen gjorde seg tidligere i dag klar for å reise innover mot leteområdet i Kebnekaise. Foto: SCANPIX

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Lærerstudent Kaia tvinges ut i praksis

– Slik smittesituasjonen er i Bergen, mener jeg det ville vært smart å utsette praksisperioden til våren, sier…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. 495 nye smittede – høyeste så langt

 2. Første ettermiddags­rush med nye regler: Sjekk hvor mange som brukte munnbind

 3. – I pausen kom eg i snakk med ei dame frå Moskva. Det viste seg å vera mitt store lykketreff.

 4. Fant bakterier i vannet: Koke­varsel til 19.000 bergensere

 5. – «Ammepupper»? For et hårreisende fokus!

 6. Se oppdaterte smitte­tall for din kommune og bydel