– Vi opplever at stadig flere anlegg må slakte fisk på grunn av lakselus. Vi mener dette problemet må løses før bransjen skal vokse videre. Vi har dyrekjøpt erfaring fra Chile, som gjør at vi er villig til å gi avkall på kortsiktig fortjeneste. Vi mener det vil være lønnsomt på sikt, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest til VG.

Økt produksjonsverdi

Nærings— og Fiskeridepartementet har sendt et forslag til høring som innebærer en endring av produksjonssystemet for oppdrettsnæringen. Dette kan gi en økt produksjonsvekst på mellom 15 og 20 prosent, ifølge Aarskog.

Milliardinntekter

Verdens største oppdrettsselskap mener imidlertid at lakselus er blitt et så stort problem i Norge at de setter foten ned for de milliardinntektene en slik økning vil føre til.

– Vi er villige til det fordi vi mener kostnadene på sikt kan bli store hvis vi ikke greier å løse lakselusproblemet. Da er det bedre at løse det først, så kan vi vokse etterpå, sier Aarskog.

- Bør stanse forslaget

Hans syn vekker begeistring hos leder Nina Jensen i World Wide Fund for Nature i Norge (WWF).

– Når den største aktøren i bransjen, som står for en firedel av markedet i Norge, på denne måten slår alarm om lakselus, bør fiskeriministeren lytte og stanse forslaget, sier Jensen.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) sier at de ennå ikke har konkludert og vil gjøre en grundig vurdering først.