— Det har blitt gjort en stor feil i Norge med manglende satsing på kollektivtransport, derfor tror mange at det er for sent for deres by, at kollektivtransport ikke passer inn. Det stemmer ikke, sa Høyre-lederen da hun besøkte Byterminalen i Stavanger sentrum lørdag.

Høyre lover 50 prosent statlig støtte til kollektivløsninger av nasjonal betydning, som bybane eller bussway i Stavangerregionen, Fornebubanen til Bærum og T-banetunnel i Oslo, samt videre utbygging av bybanen i Bergen og kollektivløsningene i Trondheim. Dette ble også foreslått i Høyres alternativ til Nasjonal Transportplan, som ble presentert i april.

Ernas løfter er velkomne i Nord-Jæren, med en forventet befolkningsvekst på 130.000 fram mot 2030, og en kollektivandel på 8 prosent. Regionen har lenge ment at de er underfinansierte når det gjelder kollektivutbygging. I juni lovet regjeringen en fireårsavtale på 215 millioner kroner i tilskudd fra belønningsordningen for kollektivtransport, 133 millioner mindre enn Stavanger, Sandnes, Sola og Rogaland fylkeskommune hadde søkt om.

Erna Solbergs besøk i Stavanger markerer den offisielle starten på Høyres valgkamp. Høyre-lederen reiser videre til Karmøy og Haugesund lørdag, og besøker Os og Bergen søndag.