SISTE: I 14-tiden opplyser NSBs pressevakt at det fortsatt er stengt mellom Voss og Arna. Jernbaneverket sier strekningen blir stengt i hvert fall ut mandagen.

— Bergensbanen er stengt mellom Arna og Voss, og det forblir stengt utover formiddagen. Det har gått tre ras på strekningen i går kveld og natt, og vi vet ikke helt hvor lang tid det tar å rydde opp. To av rasene gikk mellom Bulken og Evanger. Det er stein og andre ting som har havnet i skinnegangen, sier pressevakt Kjell Bakken i Jernbaneverket mandag morgen.

RYDDER: Tung jobb for ryddemannskapene på Bergensbanen mellom Bulken og Evanger.
ARNSTEIN KARLSEN

— Det blir nok buss mellom Bergen og Voss stort sett hele andre juledag, og også busskjøring hele veien mellom Bergen og Oslo utover mandagen.

Send dine bilder fra uværet på MMS til 2211 eller e-post til 2211@bt.no

Rasene på strekningen har gått her:

  • To ras har gått henholdsvis 700 meter og to kilometer øst for Evanger stasjon.
  • Ett ras har gått mellom Stanghelle og Vaksdal.
  • Det er såpass mye å rydde at vi i hvert fall vil holde på ut andre juledag, sier Bakken i Jernbaneverket.

I 09-tiden mandag morgen opplyser pressevakt i NSB, Åge-Christoffer Lundeby, at det jobbes med å finne alternativ transport.

— Lokaltog Arna-Bergen går som normalt, de andre togene jobber vi med å finne erstatning for. Lenger øst er banen stengt mellom Hokksund og Hønefoss, der planlegger vi å bruke Gjøvikbanen over Roa til Hønefoss, sier Lundeby.

Men også på Gjøvikbanen er det problemer andre juledag, etter at et tre har falt over linjen.

— Det fører til at morgentoget fra Oslo til Bergen står på Oslo S i påvente av at Gjøvikbanen åpner, sier Lundeby.

Også Flåmsbanen er mandag morgen stengt på grunn av en uvær-relatert feil med strømtilførselen.

Store trær falt

Også søndag kveld var det problemer på Bergensbanen. Passasjerer på ettermiddagstoget fra Oslo måtte søndag kveld gå av toget på Voss. De ble transportert til Bergen med buss mellom Bergen og Voss.

— Det har falt flere store trær over linjen og disse har også tatt med seg kjøreledningen, sa pressevakten i Jernbarneverket.

Det gikk ingen nattog mellom Bergen og Oslo 1. juledag.

— Hva som skjer med morgentoget vet vi ikke, vi håper dette går i orden i løpet av natten. Men det blåser kraftig ute, sa Bakken.

Veien mellom Bergen og Voss har vært stengt søndag kveld på grunn av at en kraftledning falt over veien i uværet tidligere i dag.

Vegtrafikksentralen opplyste kloken 23.20 søndag at det er passasje på ett kjørefelt og at trafikken derfor dirigeres rundt kraftledningen, som en delvis har klart å fjerne.

Innstilt Hurtigrute

Søndag besluttet Hurtigruten å innstille sørgående avgang med MS Kong Harald fra Trondheim. Dermed ligger to av selskapets skip uvirksomme i trønderhovedstaden. Lørdag måtte nemlig MS Trollfjord gi tapt mot ekstremværet og bli liggende til kai i Trondheim. Til sammen er over 400 passasjerer værfaste i byen, meldte NRK.

— Vi hadde en mistanke om at dette kom til å skje. Skipet la ut fra Rørvik i natt, men har hatt en tøff tur over Folla. Med det været som er meldt, så er det mest forsvarlig å legge til kai i Trondheim, fortalte informasjonssjef Ragnar Norum i Hurtigruten.

Søndag kveld var samtlige hurtigruteskip sør for Tromsø i værgudenes vold. To nordgående skip ville vente til mandag med å passere Stad og Hustadvika, mens MS Lofoten, som var på sørgående, la seg til i Svolvær for natten før hun satte kursen rett mot Ålesund.

Etter at uværet Cato er i ferd med å roe seg ned, er det nå etterfølgeren Dagmar som setter en stopp for juleseilingene og sørger for at folk og fe må holde seg innendørs - og på land.

Danskebåten blir liggende

Lenger sør er danskebåten Bergensfjord innstilt fra Hirtshals, og 50 passasjerer får ikke seilt seg selv og bilene sin hjem mot Stavanger og Bergen, melder Stavanger Aftenblad.

— Prognosene tilsa at de største bølgene ville bli på 10-11 meter. Når bølgene slår inn i siden på båten, blir det veldig ubehagelig for passasjerene. Det var derfor vi valgte å kansellere avgangen, sier administrerende direktør Ingvald Fardal.

Også Color Line har innstilt flere avganger 1. juledag. Superspeed-ferjene fra Kristiansand og Larvik er innstilt: Det samme er avgangen fra Sandefjord til Strömstad klokken 16.30 og returavgangene på de samme rutene.

Tilbake i nord, men over grensen til Sverige, er det toget som må gi tapt. Det svenske nyhetsbyrået TT opplyser at alle tog til og fra Norrland etter klokken 20 søndag kveld blir innstilt.

Forståelsesfulle reisende

Norum sier de møter stor forståelse hos passasjerene, som heller vil gå glipp av deler av turen enn å trosse uværet og få en svært ubehagelig reise sørover.

— Det er veldig greit. Det er ikke noen vits i å seile ut på havet i så dårlig vær med så mange passasjerer, sier passasjer Geir Haugaasen, som allerede har ligget værfast et døgn om bord på MS Trollfjord.

Hurtigruten jobber nå med å skaffe flytransport til flere hundre passasjerer. Blant annet blir charterfly fra Tyskland til Bergen omdirigert til Trondheim for å hente noen av dem som ikke kommer seg videre sjøveien.

HØYT OPPE: Ett av rasene mellom Bulken og Evanger har løsnet langt oppe i fjellsiden.
ARNSTEIN KARLSEN