Klarer ikke knekke kartkoder

Etterforskerne forstår ikke meningen bak kart-koordinatene i Breiviks manifest.

Publisert Publisert

FORKLARTE SEG: Dag Uppheim fra PST redegjorde for politiets etterforskning. Foto: SCANPIX

  • Rune Christophersen
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

I retten i dag redegjorde Dag Uppheim i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for etterforskningen av Anders Behring Breiviks manifest. Dokumentet er på over 1500 sider.

I 46 falske fotnoter har etterforskerne funnet GPS-koordinater til ti europeiske byer. Fotnotene inneholder i tillegg en rekke tall og bokstaver som politiet ikke har klart å knekke.

— Det er vanskelig å si om dette gir mening for Breivik, om han har skjult et budskap der, eller om han har gjort det for å skape frykt, sa Uppheim da han vitnet.

Falske fotnoter

Kart-koordinatene er kamuflert som nettadresser (URL) som ikke leder til noen nettsider.

Les også

Slik jobbet politiet for å avsløre Breiviks løgner

Les også

Dette sier vennene om Breivik

— Tallrekken er for kort til å gi nøyaktig posisjon, men viser til et rektangel på 50 meter fra øst til vest, og 100 meter fra nord til sør, sa Uppheim.

I tillegg til koordinatene inneholder adressene en tall- og bokstavkombinasjon, med blant annet to bokstaver fra det serbisk-kyrilliske alfabetet. Breivik har tidligere gitt uttrykk for støtte til Serbia under krigen på Balkan, og hevder han dro til Liberia for å møte en serbisk krigsforbryter.

I et forsøk på å løse gåten, har PST bedt om hjelp fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), som er eksperter på kryptografi.

Etter grundige analyser har NSM konkludert med at det ikke er noe som tyder på at tall- og bokstavrekkene inneholder kodede eller krypterte data.

Breivik svarer ikke

Etterforskerne har heller ikke funnet noen spesiell grunn til at koordinatene til nettopp de ti europeiske byene er lagt inn i manifestet.

Breivik skriver selv i manifestet at han har kunnskaper om kryptografi.

Da Uppheim var ferdig med vitneprovet, sa Breivik at han har forklart i avhør at man trenger en korresponderende kodenøkkel for å løse kodene. Han har ikke svart på hva de angivelige kodene skal inneholde, eller hvorfor det er lagt inn inn kart-koordinatorer til spesielle byer.

SVARER IKKE: ANders Behring Breivik vil ikke si hva de angivelige kodene betyr. Foto: SCANPIX

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. 22. juli