— Minnet om 22. juli forplikter oss alle til å kjempe for åpenhet, toleranse og samhold. Tilliten er vår største styrke, sa statsministeren i sin tale under minnemarkeringen i regjeringskvartalet.

— Voldelig ekstremisme kan aldri unnskyldes, slo hun fast.

— Vi må være der for hverandre. Slik hedrer vi best dem som døde, sa Solberg. Ordene ga gjenklang i bygningene rundt Johan Nygaardsvolds plass da hun med bøyd hode stilte seg i ett minutt foran minnekransen for de 77 som ble drept i terrorhandlingene for tre år siden.

- Mange sliter fortsatt

Alvoret hvilte tungt over de rundt 500 menneskene som hadde samlet seg til minnemarkeringen foran Høyblokka, som fortsatt står innhyllet i hvit presenning som en påminnelse om at tre år ikke er særlig lang tid. En eldre kvinne klemte hardt rundt en enslig, dyprød rose hun hadde i hendene.

Oppmøtet i år var langt større enn i fjor, sier nestleder i støttegruppa for de etterlatte, John Hestnes.

— Veldig mange av de berørte kom, sier han til NTB.

Erna Solberg fokuserte i sin tale på dem som fortsatt sliter etter tragedien.

— For dem som risikerte livet for å redde andre, kan det være vanskelig å leve videre som før, sa Solberg fra talerstolen. Hun pekte også på at tragedien viste at det var nødvendig å styrke beredskapen i Norge.

— En sterkere beredskapskultur er avgjørende for å begrense vår sårbarhet, sa Solberg.

Takket Stoltenberg

Også AUF-leder Eskil Pedersen talte til forsamlingen. Han la vekt på at det norske samfunnet ikke kan være taust i møte med fremmedfiendtlige holdninger.

— Tre år etter angrepet er rasismen tilbake i kommentarfeltet. Hatets retorikk deles av for mange. Vi kan ikke være tause overfor dette, sa Pedersen. Bak ham skinte vannspeilet foran Høyblokka som svart blekk.

Erna Solberg takket også Jens Stoltenberg for hans lederskap som statsminister etter terroren. Den nylig avgåtte Ap-lederen var til stede sammen med flere regjeringsmedlemmer, partiledere, stortingsrepresentanter og andre oppmøtte.

Selv satt Stoltenberg hjemme i statsministerboligen og skrev på talen til AUF på Utøya da bomben la regjeringskvartalet i grus. Den talen fikk han aldri holde.

- Sorg og vemod

— Det er en følelse av sorg og vemod som preger en slik dag. Men også en følelse av stolthet, sier Stoltenberg til NTB.

— Det doble ved 22. juli er at vi møtte ondskapen med en voldsom mobilisering av varme og omsorg, understreker han.

I år, tre år etter terrorangrepet, holdt AUF igjen sommerleir uten sperringer og voldsomt politioppbud.

— Det kunne lett gått den andre veien, mot mer mistenksomhet og mindre åpenhet, mener Stoltenberg.

— Men vi har greid å bevare et samfunn der våre viktigste verdier er tillit og åpenhet, uten frykt, sier han.