Skal granske togstans

Sandefjord-supportere fryktet forsinkelser etter tre timer med togstans over det ganske land.

BEHOLDT HUMØRET: Merete Winsnes, til venstre, Kai Pettersen og Liv Madsen på vei tilbake etter en lang dag.
FULL STOPP: Togtrafikken sto i hele landet mandag kveld. NSB hadde problemer med å skaffe alternativ transport. På Oslo S var det mange som ikke kom seg av gårde. Foto: Scanpix
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Liv Madsen, Merete Winsnes og Kai Pettersen hadde tatt toget over fjellet for å se på Sandefjord i går. Etter kampen var planen å ta nattoget tilbake til Sandefjord.

— Akkurat nå er vi bare sure. På grunn av tapet. At NSB har problemer i tillegg, er kjedelig, sier Liv Madsen.

— Vi må bare vente og se. Vi får håpe nattoget er i rute, sier Merete Winsnes.

Først klokken 21.15 kom trafikken i gang igjen.

Ifølge nettsidene til Jernbaneverket og NSB var alle tog fra Bergen i rute fra klokken 22. Nattoget til Oslo var kun ett minutt forsinket.

Ifølge Jernbaneverket er det første gang en kommunikasjonsfeil har fått så store følger. Meldingen om at alle tog måtte stanse ved nærmeste stasjon, kom ved 18.30-tida. Deretter tok det nesten tre timer før feilen var reparert.

— Det var strømforsyningen til to dataservere som var berørt. Nå skal trafikken sakte komme i gang igjen, men det vil selvsagt bli forsinkelser utover kvelden, sier pressevakt Kjell Bakken i Jernbaneverket.

Les også

Alle tog står stille

Alle tog står stille

Han understreker at Jernbaneverket kommer til å gå grundig gjennom hva som skjedde, og hvordan det kunne ta så lang tid å rette opp feilen. Bakken forklarer at det skal finnes reservesystemer, men at mandagens feil førte til at ingen tog kunne gå.

— Etter Åsta-ulykken ble det innført et nytt mobilsystem som skal fungere i alle situasjoner, også inni tunneler. Når dette er slått ut, har ikke togene lov til å kjøre, sier han.

Lite hjelp å få NSB hadde store problemer med å få tak i alternativ transport til alle passasjerene som ikke kom seg dit de skulle.

— Det er en nesten umulig oppgave når tog over hele landet står, sier informasjonssjef Preben Kolstrup i NSB.

Dermed måtte passasjerene finne seg en annen måte å komme seg fram på. På Oslo Sentralstasjon var det ingen kø av folk i avgangshallen i 20.15-tida. Det virket som om mange hadde gitt opp å vente på toget, og kommet seg videre på annen måte.

NSB-personale forsøkte så godt de kunne å skaffe drosje til de passasjerene som sto igjen, og blant de heldige var Jonas Sønsteby. Han kom nedlesset med ski og bagasje fra Haukeli og skulle videre til Harestua.

— Jeg har ventet i halvannen time, nå ser det ut til at jeg får transport videre, sa Sønsteby før han halset av gårde ut av hallen.

Ingen kaffe Jeanette Mathisen var ikke like heldig. Hun skulle hjem til Moss på påskeferie.

— Etter først å ha gått ned her i elendig vær, har jeg nå ventet i nesten to timer. Ikke går det buss heller, sier Jeanette.

Hun pendlet i flere år mellom Moss og Oslo og er vant til togforsinkelser, men det er ikke mindre irriterende av den grunn. Mathisen er klar over at hun kan få igjen deler av togbilletten.

— Men det er ikke så enkelt som NSB framstiller det som. Jeg har forsøkt tidligere, og det er vanskelig å få igjen penger, sier hun.

Hvor mange som kan ha blitt rammet av mandagens togstans, tør Kolstrup i NSB ikke gjette på.

Pengekrav Dermed er det heller ikke mulig å si hvor store pengekrav NSB kan bli utsatt for. Når forsinkelsene er på over en halv time, kan passasjerene søke om erstatning for halve togbilletten. Unntaket er strekningene Oslo-Bergen, Oslo-Stavanger, Oslo-Trondheim og Trondheim-Bodø, der ordningen trer i kraft ved forsinkelser på over en time, ifølge NSBs nettsider. Reglene trådte i kraft i februar etter togkaos over lengre tid.

Flytoget har en beredskapsplan som trår i kraft straks togene får problemer. Mandag kveld var det satt opp busser på alle togstasjonene. Avgangene ut til flyplassen på Gardermoen var prioritert.

— Det viktigste er å få folk av gårde til flyet de skal nå. Derfor er det noe kø ut fra flyplassen, sier kommersiell direktør i flytoget, Sverre Høven, til NTB.

Publisert