Ved 16.45-tiden fredag var de 14 fiskerne undersøkt av lege ved Hammerfest sykehus, forteller kommunikasjonsrådgiver Eilert Sundt i Helse Finnmark.

— Alle var medisinsk sett uskadd, og ingen av dem hadde behov for innleggelse. De vil tilbringe natten på hotell, sier kommunikasjonsrådgiver Eilert Sundt i Helse Finnmark.

Fikk motortrøbbel

Fiskebåten «Kamaro» fra Selje fikk trøbbel med motoren tirsdag, mens de fisket hyse og torsk nord for Bjørnøya - midt mellom det norske fastlandet og Svalbard.

Et av rederiet Ervik Havfisks egne fartøyer tok «Kamaro» under slep.

— Da forholdene forverret seg onsdag kveld, måtte vi be Kystvakten om å overta slepet, sier daglig leder Stig Ervik.

«Kamaro» befant seg utenfor Sørøya i Finnmark da uværet ble så ille at Kystvakten beordret full evakuering av linebåten.

- Gikk opphentingen smertefritt?

— Alt er relativt, det er jo ikke smertefritt. Det å måtte hoppe i sjøen, for så å hentes opp derfra er jo en påkjenning, sier redningsleder Frode Iversen ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge.

Ambulanser på stedet

Redningsaksjonen startet klokken 13.50. Det blåste full storm i området, og bølgene var opptil 15 meter høye.

— I så høye bølger er det ikke forsvarlig å heise folkene rett opp fra et ståldekk som beveger seg kraftig. Derfor hopper de i sjøen og blir reddet derfra av helikopteret, sa Iversen mens aksjonen pågikk.Fiskerne ble reddet opp av sjøen av et Super Puma redningshelikopter stasjonert i Hammerfest, og en Sea Lynx fra Forsvaret.

- Dramatisk

Kystverket og Forsvaret samarbeider fredag kveld om å få kontroll på selve skipet, forteller Jakob Carlsen,redningsleder ved hovedredningssentralen i Nord-Norge.

— Skjer det ofte at dere måty til slike tiltak i redningsaksjoner?

— Nei, det er lenge siden vihar hatt en slik evakuering. Det var en hendelse med en russisk tråler høsten2004, det var så vidt jeg husker sist, sier Carlsen.

— Det er et dramatisk tiltak,det er atskillig tryggere å heise dem opp fra båten.

I siste liten

Super Puma-helikopteret evakuerte 11 av de 14 om bord, og Sea Lynx-helikopteret evakuerte de tre siste, opplyser HRS.

Da to av mannskapet fortsatt befant seg på båtdekket, røk slepetrossen som følge av uværet. De 14 fiskerne ble dermed evakuert i siste liten.

Gnisset mot skipssiden

Årsaken til at Kystvakten besluttet å evakuere «Kamaro» var at slepevaieren begynte å gnikke stadig kraftigere mot skipssiden, etter hvert som stormen tiltok i styrke.

— Det er er det bare et spørsmål om tid før den kan ryke, sa vaktleder Geir Mortensen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NRK mens dramaet pågikk.

Kystvaktskipet «Barentshav» gikk også mot havaristen, men kom ikke frem før redningsaksjonen var over.

TRE FRA NORDFJORD: Fiskebåten er hjemmehørende i Selje i Sogn og Fjordane., og har vært under slep siden tirsdag.
Kystvakten