Reddet fra fullstendig farse

Redningsselskapet var på vei mot fullstendig farse da det ekstraordinære landsmøtet etter seks timers intens tautrekking omsider klarte å samle seg om nytt styre.

Publisert Publisert
  • Arne Colliander
  • Marit Holm
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

I stedet for en myk start på en fredeligere tilværelse i selskapet, ble det en ny runde med personmotsetninger, krangel og spetakkel. Lenge så det ut for at landsmøtet ikke var i stand til å enes om nytt styre. Da måtte Magnus Stangeland og hans utskjelte styre ha fortsatt ved roret frem til selskapets ordinære landsmøte i mai.

Selve valgprosessen foregikk bak lukkete dører. Temperaturen var til tider så høy at enkelte av landsmøtedelegatene kom ut av møtesalen med svetteperler i pannen, og i opphetet tilstand.

– Dette er et usmakelig kupp, utbrøt Kjell Pedersen fra Finnmark.

Truet med å dra hjem

Noen delegater var på nippet til å reise hjem i protest.

Hurlumheien startet med forvirring om lovverket for ekstraordinære landsmøter, om vedtak og valg krevde to tredels flertall, eller bare vanlig flertall. Intet mindre enn fire juridiske betraktninger ble lagt frem, uten at noen ble klokere.

Forsamlingen voterte over problemstillingen. Resultatet ble 8-5 for at vanlig flertall var nok. Dette var en stemme for lite. Vedtaket krevde to tredels flertall.

Delt på midten

Dermed var det nødvendig med to tredels flertall for å få valgt nytt styre. Da møtet startet, var forsamlingen delt på midten i synet på hvem som burde bli ny president, Lars Hellandsjø fra Gulen eller Gunnar Knutsen fra Oslo.

Flere forsøk ble gjort for å oppnå enighet om en av dem, men forgjeves. Da gikk president Magnus Stangeland på talerstolen og ba om at det sittende styret fikk 15 minutters pause for å diskutere situasjonen. Det ble stemt ned.

Stangeland og hans kumpaner gikk likevel på gangen. Deretter gikk han på ny på talerstolen.

Trakk tilbake beslutning

– Styret mitt stilte sine plasser til disposisjon for at det skal bli ro i selskapet. Nå ser det ut for at vi ikke får valgt nytt styre på lovlig vis. Da annullerer vi beslutningen om å trekke oss. Jeg ber derfor forsamlingen votere over et mistillitsforslag mot meg, sa han.

Åtte delegater stemte for mistillit, igjen en stemme for lite i forhold til to tredels flertall. Konsekvensen av dette ville være at Stangeland & Co måtte fortsette dersom landsmøtet ikke samlet seg om en av de to president-kandidatene.

Styremedlem Anders Talleraas forsøkte å få landsmøte-delegatene til å ta seg sammen.

– Jeg stilte ikke styreplassen min til disposisjon for at selskapet skulle gå inn i en ny krig. Nå er det på tide at også andre tenker på selskapets beste, sa han.

Truet med å trekke støtte

Den ene presidentkandidaten, Gunnar Knutsen, satt som styremedlem i Stangelands styre. Skipsreder Petter Sundt sa på forhånd klart fra at han ville trekke sin støtte på 23 millioner til ny redningsskøyte dersom noen fra det gamle styret ble valgt. Ansatte i selskapet fryktet at Knutsen ville gjeninnsette Monika Kristensen Solås i generalsekretær-stolen.

Om det var dette og «trusselen» fra Stangeland om å fortsette, som fikk noen til å snu, vites ikke. Før landsmøtets siste runde bak lukkete dører, hadde Gunnar Knutsen sju eller åtte delegater i sin favør. Etter hestehandel og etter å ha blitt stilt overfor muligheten for forlenget kaos i selskapet, snudde noen av dem. Med 11 for Hellandsjø og 2 for Knutsen, får Redningsselskapet ny president og helt nytt styre.

Fortsatt åpne sår

Men sårene er langt fra grodd. Splittelsen har forflyttet seg til landsrådet, og er om mulig enda mer omfattende enn før. I vinter skal distriktsrådene samles. Da kan det bli hoderulling på lokalnivåene.

– Dette var en ny tung dag for Redningsselskapet, fastslo Harald Adolfsen fra Nordland, en av de to som til siste nikk nektet å støtte Lars Hellandsjø.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Lettet Stangeland

  2. Ingen fra Hordaland i styret

  3. Inspirert av Mjelde og Brann

LANG DAGS FERD..: Det ble noen tunge stunder for fungerende generalsekretær Kjell Brevik (t.v.) og Magnus Stangeland under det ekstraordinære landsmøtet i Redningsselskapet, på Gardermoen i går. Etter seks timer med tautrekking greide landsmøtet å bli enige om et nytt styre. FOTO: SARA JOHANNESSEN, SCANPIX Foto: Johannessen, Sara

BT anbefaler

Her stanser politiet en studentfest. – Vi har ikke fått sove på flere netter, sier nabo.

– Dette minner mer om Magaluf, sier politiet om bylivet i Bergen under pandemien.

LES SAKEN