-Én er uskyldig - nekter å si hvem

Dan Pettersen hevder å vite alt om hvem som var med på Nokas-ranet. Men han nekter å snakke.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Selv om David Toska har innrømmet sin egen rolle i NOKAS-saken, har han ikke fortalt hvilke av de andre tiltalte som ikke var med under ranet. Onsdag håper Thomas Thendrup at «mesterhjernen» vil ta bladet fra munnen.

Fra å være en av 13 tiltalte under gigantrettssaken på Forus, sitter Thomas Thendrup alene i Gulating lagmannsrett. Etter at fagdommerne i forrige rettssak nektet å frikjenne ham, kjemper han en kamp for å bli trodd for tredje gang i retten. Onsdag skal David Toska vitne i saken.

– Toska er underlagt vitneansvar og må svare på de spørsmålene han blir stilt. Vi ønsker at han forteller om Thomas Thendrup, uansett hva det har vært, sier forsvarer Eller Holager Andenæs til NTB.

Taus Pettersen

Etter at Dan Pettersen først nektet konsekvent å svare på spørsmål i retten tirsdag, truet til slutt Holager Andenæs med å ta av advokatkappen og selv innta vitneboksen for å fortelle retten hva Pettersen tidligere har forklart under NOKAS-rettssakene.

– I lagmannsretten sa jeg at jeg aldri mer skulle avgi en forklaring uansett hvilken sak eller rett. Nå skjønner jeg imidlertid det blir mye styr her, sa Pettersen som klaget over at han var sulten.

Da fikk han 15 minutters pause og matpakken til en av dem som befant seg i domstolen.

Da han kom tilbake var han villig til å svare på noen spørsmål fra forsvarersiden, men nektet fortsatt å svare på statsadvokat Rune Høgbergs spørsmål.

– Jeg har begrenset tålmodighet. Dette skjer på mine premisser, sa Pettersen.

– Husker ikke

Påtalemyndigheten har lagt stor vekt på en politiforklaring der Dan Pettersen har sagt at han så Thomas Thendrup i leiligheten sin i Nedre Dalgate etter ranet den 5. april 2004. Men i retten siden har han vært langt mer usikker på dette punktet.

– Jeg husker nesten ikke det avhøret. Jeg hadde sittet lenge i isolasjon. Usikkerheten oppsto med en gang i tingretten. Vi satt jo isolert og det var første gang jeg så Thomas Thendrup siden før ranet, sa Dan Pettersen.

– Var det en instinktiv følelse av at dette var feil, lurte Holager Andenæs på.

– Ja, svarte Pettersen.

– Vet om alle

Dan Pettersen sa også i retten at han nå vet om alle som deltok under ranet. Etter at dommen fra Høyesterett er blitt rettskraftig, har de løse brikkene fra ranet falt på plass. Han ville derimot ikke navngi noen, heller ikke den ene han hevder sitter uskyldig dømt for ranet. Ifølge utsagnene hans i retten er det David Toska som bør fortelle sannheten om hva som skjedde og hvem som deltok.

– Du sier du har fasiten. Du har sjansen her til å svare på om Thomas Thendrup var med på ranet eller ikke, utfordret statsadvokat Høgberg.

– Jeg vil ikke svare på spørsmål fra påtalemyndigheten, sa Pettersen.

Publisert
I RETTEN IGJEN: Thomas Thendrup er i gang med en ny runde i lagmannsretten, etter at han ble frikjent av juryen forrige gang. Fagdommerne satte frikjennelsen til side, og Thendrup får sin sak behandlet på ny.

Les mer om dette temaet

  1. - Ville skyte Nokas-dømt

  2. - Dårlig gjort av Betew

  3. - Betew ga ranstilbud

  4. Thendrup fastholder uskyld

BT anbefaler

Hvem blir i Brann om de rykker ned? Les spillernes svar.

Les spillernes svar:

LES SAKEN