Sinnet mot justisministeren hos regjeringens to støttepartier Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) har økt i styrke etter høringen i asylbarnsaken på Stortinget fredag.

Flere fylkeslag og fylkesledere i de to partiene sier nå rett ut at de ikke lenger har tillit til Anundsen.

Spontan applaus

Venstre hadde en rekke fylkesstyreårsmøter i helgen. Flere av dem valgte å komme med svært kritiske uttalelser til statsråden. Både Troms og Rogaland Venstre vedtok likelydende uttalelser om at de ikke lenger har tillit til justisministeren.

Begge fylkeslagene understreker at det er opp til Stortinget å avgjøre det formelle rundt et eventuelt mistillitsforslag, men skriver at de er «sterkt misfornøyd med justisministeres håndtering og oppfølging».

Også flere andre fylkeslag uttrykker mistillit, selv om de ikke har utarbeidet formelle uttalelser.

— I mitt politiske innlegg lørdag sa jeg tydelig at jeg ikke lenger har tillit til justisministeren. Det utløste spontan applaus fra fylkesstyret, sier fylkesleder Geir Kjell Andersland i Hordaland Venstre til NTB.

Han sier det unisone budskapet fra fylkesstyret er at de ikke lenger har tillit til Anundsen og ønsker ham fjernet fra jobben som justisminister.

- En belastning

Det samme er budskapet fra fylkesleder i Buskerud Venstre, Rebekka Borsch. Hun mener Anundsen må gå av fordi han er blitt en belastning for hele regjeringen.

— Tilliten til Anundsen har vært tynnslitt lenge, men etter høringen falt de siste brikkene på plass for min del, sier hun til NTB.

— Vi vedtok ingen uttalelser på årsmøtet, men jeg er av den oppfatning at samarbeidsavtalen er brutt. Men jeg har tillit til at stortingsgruppa gjør det som er nødvendig, sier fylkesleder i Sør-Trøndelag, Trond Åm.

Fylkeslederne i henholdsvis Oslo og Akershus Venstre skriver i en sms til NTB at stemningen mot Anundsen er svært kritisk i fylkeslagene, men at de overlater til stortingsgruppa å ta stilling til spørsmålet om mistillit.

Alle fylkeslederne NTB har snakket med, understreker at det å fremme mistillit mot Anundsen ikke betyr at Venstre bør trekke seg fra samarbeidsavtalen med regjeringen.

Frustrasjon i KrF

Også i Kristelig Folkeparti er det stor frustrasjon.

— Ingenting av det som har kommet fram, tyder på at Anundsen har gjort noe i skriftlig form for å ivareta asylbarnavtalen. Jeg reagerer også på at han legger skyld på underliggende etater. Mitt signal til stortingsgruppen er at jeg ikke skjønner at det går an å ha fortsatt tillit til ham etter dette, sier leder av KrFs fylkestingsgruppe i Akershus, Lars B. Salvesen, til NTB.

Samme budskap kommer fra KrFs fylkesledere i Nordland og i Sogn og Fjordane. Fylkesleder Per Kåre Foss i KrF Rogaland sier Anundsen kom betydelig svekket ut av høringen.

— Det er stor frustrasjon i partiet, sier Foss.

- Trist

Anundsen ønsket ikke å kommentere saken overfor NTB søndag. Til NRK kom han imidlertid med følgende skriftlige uttalelse tidligere på dagen.

— Jeg synes dette er trist, men fylkeslagene står selvsagt fritt til å mene og vedta dette. Det er lite jeg kan gjøre med noe slikt, men jeg mener samarbeidsavtalen er oppfylt.

KrF-leder Knut Arild Hareide vil foreløpig ikke kommentere innholdet i saken.

— Partiledelsen registrerer innspillene fra organisasjonen. Nå skal stortingsgruppa bruke tid på å gå gjennom svarene og samle trådene før vi tar stilling til hvordan vi tar dette videre, sier han til NTB.

Ingen i Venstre-ledelsen hadde anledning til å gi sine kommentarer til NTB søndag kveld. (©NTB)