Enighet om politireformen

Sunnhordland kan bli styrt fra Bergen i fremtiden, men ikke før Hordsfast-forbindelsen er på plass. - En katastrofe, mener Tysnes-ordføraren.

POLITISK ENIGHET: Resultatet av forhandlingene om politireformen ble presentert søndag. Sogn og Fjordane og Hordaland slås sammen til ett distrikt. Foto: EIRIK BREKKE (ARKIV)

  • Adalheidur Oldeide
  • Rune Christophersen
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

— Vi har hele tiden ønsket å være en del av Hordaland politidistrikt med Bergen som senter. Dette er en enorm skuffelse, sier ordfører i Tysnes, Kjetil Hestad (Ap).

Antall politidistrikter reduseres fra 27 til 12. Hordaland og Sogn og Fjordane slås sammen til det nye Vest politidistrikt, mens Haugaland og Sunnhordland politidistrikt slås sammen med Rogaland.

Det ble klart da resultatet av politireformen ble lagt fram søndag. Regjeringspartiene Høyre og Frp, samt Venstre, KrF og Arbeiderpartiet stiller seg bak den. Partene er også enig om at Stord, Fitjar og Bømlo skal bli en del av Vest politidistrikt, men denne løsningen inneholder en viktig forutsetning: Først må fastandsforbindelsen Hordfast på plass.

- Ikke akseptabelt

Hvis ikke byggingen av Hordfast er i gang innen 2023, skal disse kommunene likevel "vurderes lagt til politidistrikt Vest", heter det i en pressemelding fra partiene.

— Denne brede enigheten er viktig for politiet. Det sikrer stabilitet og forutsigbarhet for arbeidet med trygghet i hverdagen, sier Anders B. Werp, saksordfører og justispolitisk talsperson i Høyre.

Det kom sterke reaksjoner fra flere hold da regjeringen gikk inn for å trekke Sunnhordland-politiet sørover og la det bli en del av Rogaland politidistrikt. Tysnes-ordføreren sier blir krevende å ha Rogaland som politidistrikt. Han mener at Fitjar, ømlo og Stord burde bli en del av Vest politidistrikt, sammen med Kvinnherad, Tysnes og Austevoll.

— Vi har jobbet med dette i lang, lang tid. For oss har det hele tiden vært viktig at vi ønsker å være en del av Hordaland politidistrikt med Bergen som senter. I dag er jeg skuffet, sier Hestad.

— Det er jo langt fra Fitjar til Stavanger. Dette er ikke akseptabelt. Uansett hva som skjer kommer vi ikke til å akseptere mindre politiressurser i kommunene enn det vi har i dag, sier ordføreren.

Advarte mot løsningen

Både i Hordaland, Sogn og Fjordane, og Haugaland og Sunnhordland, advarte Politiets fellesforbund mot løsningen da regjeringen gikk inn for å la Sunnhordland-politiet bli en del av Rogaland politidistrikt. Men PF-leder Nils Blikra i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt sier han nå ser frem til å beggynne på arbeidet.

— Vi har jo sett dette komme, så vi er ikke akkurat overrasket. Nå kan vi i det minste begynne å jobbe med dette. Fokuset må uansett være å bli et bedre politi, uansett organisering, sier Blikra.

Stort flertall

Regjeringens forslag i saken innebar blant annet at dagens Vestfinnmark politidistrikt skulle bli en del av Troms politidistrikt, mens Østfinnmark skulle fortsette som et eget distrikt. Nå blir i stedet hele Finnmark ett distrikt, og det samme blir Troms.

— Enigheten legger til rette for bedre kriminalitetsforebygging og etterforskning. Hovedtrekkene i nærpolitireformen videreføres og forsterkes. Et stort flertall på Stortinget staker med dette ut kursen for at politiet skal gjøre en enda bedre jobb, sier Werp.

Forslaget la også Asker og Bærum politidistrikt til det nye distriktet Sør-Øst, sammen med dagens Søndre og Nordre Buskerud, Vestfold og Telemark politidistrikter. Dette førte til sterke protester, blant annet fra politimestrene i Asker og Bærum og i Oslo. De to skrev sammen et brev til justiskomiteen på Stortinget og ba om at distriktet vest for hovedstaden måtte legges til et utvidet Oslo politidistrikt.

— Det er politifaglige argumenter for en slik løsning, skrev politimestrene.

Politireformen skal opp til diskusjon og vedtak i Stortinget 10. juni.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Vil splitte Sunnhordland i to

  2. Politiansatte ser mot Hordaland

  3. Store forskjeller i politiet også etter reformen

  4. Vestlands-Ap vil ha politifylker

BT anbefaler

For ni måneder siden gjorde trebarnsfaren lett 50 armhevinger. Så begynte kroppen hans å dø.

ALS er et beist av en sykdom. Den er sjelden, men ikke sjeldnere enn at den hvert år sniker seg inn i kroppen til 150…

LES SAKEN