BERGEN: «Til tross for overskyet vær kunne man følge med på fenomenet. Kl 10.48 ble solcellelyktene tent i hagen, det var ganske mørkt i noen minutter. Fascinerende, man føler seg liten og ydmyk i denne store sammenhengen», melder Mette Omvik i Bergen.
METTE OMVIK

Litt etter klokken 10 begynte månen sakte, men sikkert å dekke over solen, og nøyaktig klokken 11.11.56 inntraff den totale solformørkelsen. Entusiaster fra hele verden har valfartet til det lille stykket Norge i Arktis for å oppleve dette astronomiske fenomenet.

Bare på Svalbard

— Jeg kan melde om fantastisk vær - mellom 15 og 20 minusgrader, skyfri himmel og helt vindstille. Det siste er jo viktig for alle som har kommet for å se. Det kunne virkelig ikke blitt bedre, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll i Visit Svalbard til VG.

Sammen med Færøyene er Svalbard det eneste stedet hvor man kan stå på fast grunn og se solen bli dekket av månen denne gangen. Men TV-bilder fra Færøyene viser at det er gråvær og langt fra ideelle forhold der.Rundt ham rigget folk seg til med kameraer og mørke briller og fulgte med på det som skjedde på himmelen, bare 11 grader over horisonten, der den arktiske vintersolen var i ferd med å «forsvinne» for øynene på dem.

Teltleir

Allerede tidlig på morgenkvisten bar grålysningen bud om det som skulle skje. Solen steg opp over Adventdalen og Longyearbyen og skinte fra en tilsynelatende skyfri himmel.

Mens tilreisende fra alle verdens hjørner sov på hotellrom og campingplassen, gikk tyske Juliane Opielka isbjørnvakt mellom teltene i leiren som er satt opp for anledningen. Torsdag ble et tsjekkisk turfølge angrepet av bjørn noen mil utenfor byen.

TOTAL SOLFORMØRKELSE: Slik så det ut da det ble total solformørkelse over Svalbard fredag formiddag.
NTB SCANPIX
FRA VERDENSROMMET: Solformørkelsen sett fra satellitt fredag formiddag.
MET/MSG3
ta3eaf90.jpg
ISBJØRNVAKT: Juliane Opielka fra Tyskland går isbjørnvakt på Longyearbyen Camping.
JON OLAV NESVOLD, NTB SCANPIX
ENGLAND: Slik så det ut i Northumberland, England, i formiddag.
NTB SCANPIX
STRØMMER TIL: Tilreisende fra alle verdenshjørner samlet seg på Svalbard i forbindelse med fredagens formørkelse.
JON OLAV NESVOLD, NTB SCANPIX