Personkontroll for første gang

For første gang siden Norge ble Schengen-land har politiet iverksatt systematisk personkontroll på grensen.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 20 år gammel

25. mars i fjor ble Norge innlemmet i Schengen-samarbeidet, som i hovedsak dreier seg om passfrihet og forsterket politisamarbeid i kampen mot internasjonal kriminalitet. Et av politiets virkemidler er å iverksette personkontroll på grensen for å forebygge eventuelle kriminelle handlinger.

Schengen varslet

— Det er første gang siden Norge ble Schengen-land at vi praktiserer personkontroll ved grensen. Justisdepartementet har varslet de øvrige Schengen-landene om at kontrollen pågår, sier leder for beredskapsseksjonen i Politidirektoratet Oddbjørn Mjølhus til NTB.

Grensekontrollen startet fredag kveld, og vil pågå helt til konferansen er over.

— Detter er en målrettet kontroll for å forebygge kriminelle handlinger under konferansen, sier Mjølhus, og legger til at pågripelsene som hittil er gjort er basert på konkrete mistanker mot enkeltpersoner om at de vil begå straffbare handlinger. Men Mjølhus vil ikke si noe om hva mistankene bygger på.

— Det er politifaglige vurderinger, basert på konkrete mistanker, gjentar han.

Skjønner ikke

Pressetalskvinne Maria Walberg i Oslo 1002, paraplyorganisasjonen som er kritiske til Verdensbanken, skjønner ikke politiets argumentasjon.

— De som ble pågrepet søndag ble alle sluppet løs, så det tyder på at politiet ikke hadde særlig god grunn for pågripelsene. Jeg er svært kritisk til at politiet pågriper personer de tror kan komme til å gjøre noe galt, og jeg er redd det vil undergrave demokratiske rettigheter, sier hun til NTB.

Hun har tro på at demonstrasjonene mot Verdensbanken vil gå rolig for seg, men mener at mye vil avhenge av politiet.

— Hvis politiet holder seg i bakgrunnen og ikke opptrer provoserende, går alt bra, sier Walberg.

(NTB)

Publisert