Stang vil anmelde Staff

Oslo-ordfører Fabian Stang vurderer å anmelde advokat Tor Erling Staff for uttalelsene i «lommemannen»-saken.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Stang mener Staff forherliger seksuelle overgrep mot barn.

– At noen fremstiller denne type problemstillinger som enkle og mindre ting er virkelig sjokkerende. Jeg vil nå undersøke om dette forholdet er straffbart, sier Stang til VG Nett. Staff er forsvarer for mannen som politiet mener er «lommemannen».

Rasende foreldre

Også rasende foreldre til den såkalte lommemannens ofre går i strupen på forsvarsadvokaten, og Høyre-politiker André Oktay Dahl lurer på om Staff er egnet som advokat.

– Selv om Staff syntes det var festlig å ha sex med voksne menn, betyr ikke det at det gjelder andre barn, sier moren til et av den såkalte lommemannens mange ofre, en elleve år gammel gutt, til Dagbladet.

Guttens mor viser til Staffs tidligere avsløringer fra sin egen barndom. Hun mener Staff gjør alt verre for ofrene til «Lommemannen» ved å gå ut på den måten som advokaten gjorde fredag kveld.

– Staffs uttalelser på Dagsrevyen var rett og slett hårreisende. Jeg holdt på å eksplodere. Staff aner ikke hva han snakker om. Etter overgrepet fikk min sønn en så sterk angstreaksjon at han styrtgråt og måtte ha akutt hjelp. Dette var før han leste om «Lommemannen» i media og før han ble avhørt av politiet, forteller moren.

– Kvalmt

Hun får støtte fra faren til to av den såkalte lommemannens andre ofre. Mannen er rasende over Staffs bagatellisering av overgrepene.

– Dette føles som å få et slag i ansiktet. Jeg fatter ikke at han kan si at dette ikke er alvorlig. Det er rett og slett kvalmt å høre på, sier den 46 år gamle faren til VG.

Hans to sønner er de to siste kjente ofrene i saken. Politiet mener «Lommemannen» forgrep seg på de to guttene i Sogn og Fjordane sommeren 2006.

– Mens Staff ser denne saken og tenker 300.000 til 400.000 kroner i inntekter, ser de fleste andre på denne saken og tenker 300 til 400 ofre. Dette er grove overgrep mot uskyldige og forsvarsløse barn. Jeg kan ikke tenke meg noe verre, sier faren.

Bryr seg ikke

Men Staff selv lar seg ikke påvirke av de kraftige reaksjonene.

– Det reagerer jeg ikke på. Jeg har hørt i over 20 år at folk mener jeg tar for lett på overgrep, sier Staff til VG.

Den 74 år gamle forsvarsadvokaten har i sin biografi omtalt seksuelle erfaringer med voksne fra egne gutteår som «jævla fint». Han mener forholdene hans 55 år gamle klient er siktet for, er «uskyldig tukling».

Rystet

Barnepsykiater Grete Dyd ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) sier til VG Nett at Staff bagatelliserer overgrepene.

Stortingsrepresentant André Oktay Dahl (H), som i fjor fortalte om hvordan han ble utsatt for voldtekt som 14-åring, er rystet over Staffs uttalelser.

– Jeg reagerer kraftig på det etiske her. Staff bagatelliserer traumatiske overgrep andre har opplevd, og kaller det «peanuts» i beste sendetid. Disse uttalelsene er et nytt overgrep mot barna og familiene som er rammet, sier Dahl, som sitter i Stortingets justiskomité.

Han får støtte fra komiteens leder Ann Marit Bjørnflaten (Ap). Hun mener Staffs uttalelser er en krenkelse av ofrene og av landets rettsfølelse.

– Staff uegnet

Dahl sier til NRK at Staff bør pensjonere seg. Hvis advokaten ikke gjør det, bør advokatenes disiplinærnemnd vurdere om Staff er skikket til å fortsette som advokat, mener Dahl.

Leder Helge Tveit i Advokatforeningens etikkutvalg kan ikke gå konkret inn på Staffs uttalelser.

– Hvis en advokat har opptrådt på en slik måte at vedkommende risikerer å bli innklaget for disiplinærorganer, kan vi ikke si noe som kan oppfattes som forhåndsdømming, sier Tveit.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. I utenlandske medier

  2. Staff refset for lommemannen-uttalelser

BT anbefaler

Se Ballspark etter Stabæk-Brann

Se Ballsparks TV-sending og send inn dine spørsmål til gjengen i studio.

LES SAKEN