- En feil som burde vært rettet umiddelbart

Knut Storberget svarer Foss og Hagen med å ta selvkritikk i hijabsaken.

  • Aftenposten.no
  • Stine Barstad
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Justisminister Knut Storberget har i dag sendt en redegkjørelse for sin håndtering av den omstridte hijabsaken til Stortingets kontroll— og konstitusjonskomite.

Saken begynte med at Justisdepartementet la ut en pressemelding på sine hjemmesider 4. februar om at det skulle åpnes for å endre politiets uniformsreglement slik at det ble mulig å bruke religiøse hodeplagg.

Saken førte til heftig debatt, og 10. februar gjorde Storberget det klart at det likevel ikke var trukket noen konklusjon om å åpne for bruk av hijab i politiet.

Tidslinje: Hijab-saken

Måtte svare Etter at Storberget til slutt la ballen død ved å trekke forslaget 20. februar, skrev kontroll-og konstitusjonskomiteen med Per Kristian Foss (H) og Carl I. Hagen (Frp) i spissen brev til Storberget.

I brevet krevde de svar på blant annet hvorfor Storberget ikke beordret umiddelbar tilbaketrekning av pressemeldingen som feilaktig ble lagt ut på departementets hjemmesider 4. februar, men i stedet forsvarte innholdet i den i flere dager.

Her kan du lese brevet til Storberget

Artikkelen fortsetter under videospilleren...

— Burde vært rettet

  • Jeg ser i ettertid at denne feilen burde vært rettet umiddelbart, slik at misforståelsen om at det allerede var trukket en konklusjon ikke hadde kunnet feste seg, skriver Storberget i svaret sitt.Han understreker at han kommenterte saken i flere medier 10. februar, og at han da understreket at beslutningen ikke var tatt.

Storberget nekter fortsatt å svare på spørsmålet om hvem som la ut den mye omtalte pressemeldingen.

Les også: Jeg har vært sliten siden jul

— Det er et grunnleggende prinsipp etter norsk statsforvaltning at det er statsråden som er parlamentarisk og konstiutsjonelt ansvarlig for alt som skjer i et departement. Jeg vil derfor ikke gå inn på de nærmere omstendigheter knyttet til den informasjonen som blelagt ut på departementets hjemmesider og som ikke ble trukket tilbake, skriver Storberget.

Storberget understreker også at det ikke ble konkludert med å si ja til hijab da saken ble drøftet i Regjeringen.

— Det ble derimot åpnet for å endre uniformsreglemente for å ta religiøse hensyn, men på hvilken måte det kunne skje skulle utredes videre og forelegges de berørte departementer, skriver Storberget.

Fornøyd med Stoltenberg-svar Også Stoltenberg fikk spørsmål fra Foss og Hagen, som han besvarte ved å legge seg flat og innrømme at den samlete håndteringen av hijab-saken kunne vært bedre. Kontrollkomiteen sa seg fornøyd med statsministerens svar, og mente det ikke var grunnlag for å åpne sak mot Stoltenberg.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har møte i Stortinget klokken 12 tirsdag.

Si din mening om hijab-konflikten her.

Publisert