Dette har du krav på

Å få byttet julegaven er ikke en lovfestet rett. Vi guider deg i gavejungelen.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Husk å få med byttelapp når du handler julegaver, er rådet fra regiondirektør Benedicte Bergseng Mælan i Forbrukerrådet Bergen.

— Først da er du helt sikker på at gaven kan byttes, forteller hun.

Å få byttet julegaven som ikke falt i smak, er nemlig ikke noen lovfestet rett.

— Men flere bransjer har innført en praksis som gjør at man får lov til å bytte. Dette har nok også ført til at mange tror man har rett til å bytte julegaven, men slik er det ikke.

- Bytt så raskt som mulig Regiondirektøren forteller at Forbrukerrådet ofte får spørsmål om man har rett til å bytte gaven, og hvor lang tid man har på å gjøre byttet.

— De som vil bytte inn gaver, bør oppsøke forretningen så raskt som mulig etter jul. Det er veldig forskjellig praksis på hvor land tid man har på seg til å bytte varen. Derfor er det lurt å spørre om det i butikken når du kjøper en gave, sier Bergseng Mælan.

De fleste store kjeder tilbyr byttelapp når det nærmer seg jul. Spesiallagde gaver kan være vanskelig å bytte inn.

— Har du en vare der det er inngravert «til pappa fra Marthe», kan du ikke forvente å få byttet den. Det vil variere hvilke varer som lar seg bytte, men det er kanskje lettest i kjedebutikker, sier regiondirektøren.

Det kan også være lurt av julegavegiveren å ta vare på kvitteringen, opplyser hun.

— Hvis ikke, kan det bli problemer med å dokumentere hvor du har kjøpt varen. Men butikkene pleier å være fleksible på det, så lenge de selger varen som skal byttes, og den er i god stand.

Salg gir ikke byttegevinst Om julegaven er blitt satt ned i pris når du skal bytte den, må du finne deg i det.

— Like etter jul er det ofte ganske store prisnedslag, og mange er usikre på hva de kan kreve. Varer som ble kjøpt før jul, kan da være til halv pris. Bytteretten gjelder vare mot vare, og det er ikke rimelig å levere inn en vare og kreve å få to tilbake. Du må nok akseptere å få byttet til en tilsvarende vare, eller få en tilgodelapp. Da kan det hende denne ikke gjelder på salgsvarer, sier Bergseng Mælan.

Angrerett på nettet Er du en av de stadig flere som handler julegaver i nettbutikker, kan du benytte deg av angreretten.

— På nettet har du faktisk rett til å angre på kjøpet, i motsetning til i en fysisk butikk. Da skal du få med et skjema med varen du kjøper, dette gjelder i fjorten dager fra varen er kjøpt.

Handler du på utenlandske nettbutikker, er rettighetene dine noe innskrenket.

— Ved kjøp fra EU- og EØS-land, har du i utgangspunktet syv dagers angrerett. I andre land, som for eksempel USA, er det ikke sikkert du har noen slik rett. Så der er det ekstra viktig å sjekke nøye hva du kjøper.

Publisert