Blir ikke kvitt vaksinen

Den store svineinfluensaepidemien er avblåst. Nå sitter storbyene igjen med tusenvis av ubrukte vaksiner.

BEREDSKAP I KJØLESKAP: – Her er cirka 20.000 doser, sier Merethe Brattaule Strømmen i beredskapsgruppen for pandemi i Bergen kommune. Det rekker om lag til hver tolvte bergenser, dersom det skulle komme en ny oppblomstring av svineinfluensa. Foto: Tor Høvik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

— Ja, hva skal vi gjøre. «Save it for a rainy day»? spør Øystein Søbstad, smittevernoverlege i Bergen.

I et kjøleskap hos Helsevernetaten i Bergen kommune står 20.000 vaksinedoser mot svineinfluensa til en verdi av én million kroner. Søbstad vedgår at det er en aldri så liten hodepine.

— Det er ingen vits å sende dem tilbake. Vaksiner er følsomme saker som må oppbevares i riktig temperatur, sier Søbstad.

En ringerunde BT har utført viser at Stavanger har et restlager på 8000 doser, Trondheim 20.000, mens Oslo har inntil 100.000 stikk i reserve. Ifølge Folkehelseinstituttet har Norge over tre millioner doser i beredskap.

Lagres i nyinnkjøpt kjøleskap

— Det er lett å være etterpåklok, men det er vanskelig å se at Staten kunne gjort noe annet, sier smittevernoverlege Tore W. Steen i Oslo kommune.

Han vil ikke være med på at vaksinelagrene er sløseri. Steen viser til at Folkehelseinstituttet i starten trodde det var nødvendig med to doser av vaksinen. Da kontraktene om vaksinekjøp ble inngått, fryktet man også et mer ondartet virus, ifølge Steen.

— Jeg tror nok mange flere ville ha vaksinert seg dersom viruset hadde blitt mer aggressivt, legger han til.

Les også

Mange små i kø

I Stavanger står vaksinene trygt lagret i et nyinnkjøpt kjøleskap, men Max Jens Holm, smittevernoverlege for Stavanger og Sola kommuner, er usikker på om de kommer i bruk til høsten.

— Dersom vi får bruk for dem er det jo greit, men hvis noen der ute i verden har mer bruk for vaksine, kan man jo stille spørsmål ved å lagre dem her, sier Holm.

- Ingen plagsom etterspørsel

Leder av Helsevernetaten i Bergen kommune, Ingvar Tveit, påpeker at holdbarhetsdatoen rekker til september 2011. Lageret kan derfor brukes ved en eventuell oppblomstring av svineinfluensa til høsten.

— Det er en beredskap i det. Man angrer jo ikke på at man kjøpte forsikring selv om huset ikke brant ned, sier Tveit.

Ifølge den siste oversikten fra Folkehelseinstituttet har nær halvparten av bergenserne vaksinert seg, mens om lag hver tredje innbygger i Oslo og Stavanger har latt seg stikke.

Nå før påske er det siste vaksineinnspurt for etternølerne, men Stord kommune i Hordaland opplever ikke den store pågangen. Over halvparten av innbyggerne er allerede vaksinert.

— Det er ingen plagsom etterspørsel, akkurat. To skal få vaksine i dag. Vi har også tilbud til studenter fra høyskolen nå før påske, sier Else Berit Støle, ledende helsesøster i Stord kommune.

Hun synes folk har vært flinke til å vaksinere seg og påpeker at det er et fritt valg.

- Vaksinen er like aktuell til høsten

Folkehelseinstituttet avviser vaksinesløseri. De tror svineinfluensaen kommer tilbake til Norge kommende høst.

— Vi har bedt kommunene ta vare på lagrene slik at vi har en beredskap til høsten, sier Preben Aavitsland, fungerende divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet.

Ifølge deres kartlegging på landsplan har kommunene 800.000 doser i reserve. Det finnes også et nasjonalt lager på 2,3 millioner vaksiner.

- Kunne vaksinene kommet mer til nytte andre steder i verden?

— Det er mulig, men Regjeringen har bestemt at vi skal spare dem på et beredskapslager. Det er ingen enkel sak å eksportere eller transportere slike vaksiner, sier Aavitsland.

Han forklarer det med både juridiske og praktiske problemer knyttet til at vaksinene er pakket med norskspråklig emballasje. I tillegg kommer faren for temperatursvingninger som kan ødelegge vaksinen.

— Vi har allerede gitt vekk én million doser, og det var en stor juridisk prosess, legger han til.

Hovedårsakene til at Norge sitter igjen med enorme lagre av vaksine er todelt, ifølge divisjonsdirektøren. For det første ble det bestilt to doser pr. person, mens bare én dose var nødvendig fordi viruset var mildere enn fryktet. Dessuten sikret Norge seg vaksine til hele befolkningen, mens litt under halvparten har tatt imot vaksinetilbudet.

- Var dette sløseri?

- Nei, jeg synes ikke det. Jeg synes det var en god beredskap, men det ble mer enn vi trengte. Derfor har vi anbefalt bevaring til høsten, sier Aavitsland.

Synes du storinnkjøpet av svineinfluensavaksine i fjor var sløseri? Si din mening nedenfor.

Publisert
KØ: I høst var det kø for å få svineinfluensavaksine. Her fra Fyllingsdalen sykehjem. Foto: Rune Sævig.