NRK meldte mandag at fôret til norske melkekyr inneholder palmeolje. Palmeolje blir av mange ansett som omstridt fordi produksjonen kan være svært miljøskadelig. Dessuten er palmeolje lite gunstig for helsen på grunn av at den inneholder mettet fett.

Felleskjøpet uttalte samme dag at det vil ta tre til fem år før bruken av palmeolje kan skrinlegges. Men Nationen skriver nå at Felleskjøpet allerede onsdag denne uken kuttet palmeolje fra det mest populære økologiske fôret, som kalles «Natura drøv 19».

— Vi har fått en del kundehenvendelser som vi ønsker å etterkomme raskt, sier kommunikasjonssjef Thomas Skjennald i Felleskjøpet Agri til avisen.

Han opplyser at det av praktiske hensyn vil ta noen uker før alt økologisk fôr er fritt for palmeolje.

Årsaken til at økologisk fôr blir fritt for palmeolje først, henger sammen med at det er lettere å fjerne oljen fra slikt for enn andre typer fôr, fordi det i utgangspunkter er snakk om små mengder olje.

Felleskjøpets mål er å fjerne palmeolje i all kraftfôrproduksjon, men utfordringen er å finne noe som kan erstatte oljen, mener Skjennald.

Økobonde Johannes E. Mundal i Sogn mener det høres rart ut.

— Jeg synes det er spesielt at de sier det ikke finnes noe godt alternativ til palmeolje. Vi har hatt kyr i Norge i mange hundre år, uten å ha vært avhengige av palmeolje, sier bonden.