Trusselsituasjonen er uendret

PRESSEKONFERANSE: Det er fortsatt mer sannsynlig at det ikke skjer noe, enn at det skjer noe, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård. Foto: SKJERMDUMP PRESSEKONFERANSE NTB

  • Det kan innføres full grensekontroll dersom vi får konkrete opplysninger om at noen er på vei til Norge.
  • Gerhard Flaaten
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Like etter klokken 16 startet pressekonferansen i Oslo.

Enn så lenge bygger politiet sine tiltak på den gjeldende trusselvurderingen fra PST, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

— Våre tiltak vil bli fortsatt i neste døgn, hvis det ikke skjer noen endringer. Det er fortsatt mer sannsynlig at det ikke skjer noe, enn at det skjer noe.

Han sier at paralellt med arbeidet politiet nå gjør, går politiets vanlige arbeid sin vanlige gang.

— Det er sivilt politi som kommer ut av sivile biler og pågriper folk som ikke har noe med dette å gjøre. Når politiet i Hordaland stenger luftrommet fordi det er for mange droner i luften, har ikke det noen sammenhenge med den situasjonen vi er i.

- Ikke bedt andre land om bistand

Politiet har fått gjennom de anmodningene de har sendt om bistand fra Forsvaret.

— Vi har de ressursene og fullmaktene vi trenger for å håndtere det trusselbildet som er beskrevet. Det er også gitt fullmakt om at ressursene kan utløses mellom Forsvaret og undertegnede. Det gjør at vi har veldig kort handletid for å iverksette disse tiltakene. Vi trenger ikke skrive noen bistandsanmodninger og vente på svar om dem.

Politiet har varslet Schengen-landene om at Norge ønsker muligheten til å stenge grensene dersom trusselen gjør dette nødvendig, sier seksjonssjef i Internasjonalt politisamarbeid John Ståle Stamnes.

— Vi har ikke bedt andre lands myndigheter om bistand, sier han.

Det er per nå en delvis og målrettet grensekontroll.

— Det kan innføres full grensekontroll dersom vi får konkrete opplysninger om at noen er på vei til Norge, sier Stamnes.

Avventer ny trusselvurdering

Politidirektøren har bedt om transportressurser for de nasjonale beredskapsressursene: Forsvarets spesialstyrker, Garden og Heimevernet.

— Vi har senket responstiden mer enn noen gang. Politinorge går inn i en fase hvor vi må ha fokus på utholdenhet, og politidistriktene gjør tiltak for å planlegge for verstefallsscenario.

Politiet planlegger for å holde ut noen dager til på det nivået de holder nå.

— Vi avventer ny trusselvurdering fra PST. Det er den som helt konkret ligger til grunn for hva vi iverkseter av tiltak. Vi har kapasitet til å holde på med dette en stund til, og vi kan bruke flere ressurser for å forsterke oss. Politireserven har kort responstid på deler av sin kapasitet.

- Ikke sikret godt nok

Dersom situasjonen eskalerer eller trusselbildet opprettholdes så lenge at politiet ikke klarer å opprettholde beredskapen, vil det bli aktuelt å trekke på Forsvarets ressurser.

Fredag hadde politidirektøren et møte med direktoratene.

— Det er ikke slik at alle eventualiteter er sikret godt nok. I Norge har vi mange åpne drikkevannskilder, og det er lett å komme seg inn i Norge. Det er et sårbart samfunn, og det er mange måter å ramme oss på. Vi har forsøkt å tenke på det som gitt trusselsituasjonen er det mest aktuelle, men som et åpent samfunn kan vi ikke sikre oss mot alle mulige terrorhandlinger.

Politiet vil fortsette med daglige briefer så lenge det er behov for det.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Halvparten av de smittede i Bergen er i gang med vaksineringen

Få fullvaksinerte blir smittet. Delvis vaksinerte er fortsatt utsatt for smitte, viser tall fra Bergen kommune.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Brann i flere grillhytter: – Vi var bekymret for at ilden skulle nå skogen

  2. – De kunne gjort noe med det for ett år siden

  3. – Jeg er her for å gjøre mitt beste for klubben

  4. – Flere tiltak kan bli nødvendig på kort varsel

  5. Sykehjem har ansatte som fortsatt ikke er vaksinert

  6. Besøk, sykehjem og utesteder – disse reglene gjelder fra fredag