I år faller julaften på en onsdag, og juletrafikken ser derfor ut til å spres på flere dager. Noen drar i helgen 20. eller 21. desember, andre drar på juleferie en av de siste dagene før jula ringes inn. Det som er klart er at mange kommer til å tilbringe lille julaften i en bil, tog eller et fly.

— Den største utfartsdagen ser ut til å bli lille julaften. Det kan virke som om mange sparer en feriedag til romjula. Men fortatt er det mulighet for å få billetter alle dager, sier kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB til NTB.

Ekstratog

NSB setter opp til sammen 21.000 ekstra seter for å ta hånd om juletrafikken på Bergensbanen, Dovrebanen, Nordlandsbanen og Rørosbanen.

På Bergensbanen settes det opp ti ekstratog i jule- og nyttårshelgen. På de øvrige strekningene økes kapasiteten ved å sette inn ekstra vogner på ordinære avganger.

Enkelte avganger lille julaften er allerede utsolgt, men er man fleksibel når det gjelder avgangstid er det fortsatt mulighet til å få billetter alle dager.

— Fordelen med toget er at man kan ha med mer bagasje, og juleferien starter idet du setter deg på toget. Da renner stresset bort, sier Lundeby.

Julaften minst travel

I SAS er presseansvarlig Tormod Sandstø ikke bekymret for juletrafikken ettersom den ser ut til å bli spredt over mange dager.

— Vår forventning er at det blir trafikk gjennom hele helgen før jul. Det ser ut til å bli en grei fordeling. Vi ser at julaften blir minst travel.

— Det er fortsatt gode muligheter til å få billetter, men hvis du vet at du skal ut og reise, er det ingen grunn til å vente. De billigste blir solgt først, minner han om.

Både hos SAS og Norwegian er billettene nå dyrest hvis man må reise lille julaften.

— Da begynner det å bli færre ledige seter, sier Sandstø.

Også Norwegian ser at 23. desember blir den største utfartsdagen.

— På nåværende tidspunkt er de mest etterspurte innenriksavgangene fra Oslo i helgen før julaften, med 23. desember som den mest populære reisedagen. Det er imidlertid fortsatt mulig å komme seg hjem til jul, sier kommunikasjonsrådgiver Daniel Kirchhoff i selskapet.

Flest drar fra byene

Flyselskapet Widerøe ser at det begynner å fylle seg opp særlig på flyene som går fra de store byene og ut i landet.

— Den andre veien, fra mindre flyplasser og til de store byene, er det godt med billetter, sier informasjonssjef Silje Brandvoll.

Også Widerøe har imidlertid fortsatt ledige billetter på de fleste strekningene.