— Prisen er ikke uten brodd. Den er et forsøk på å rette søkelyset mot noen grunnleggende forhold i verden, sier Lundestad til NTB.

Han tror prisen vil bli godt mottatt av mange, men langt fra alle.

— Mange vil nok være skeptiske, og prisen vil være kontroversiell i en del miljøer. I mange land er barnearbeid fortsatt svært vanlig, påpeker han.

szf6d15e.jpg

At prisen både gis til en muslim og en hindu, som også representerer Pakistan og India, gjør den ekstra meningsfull, sier han.

Dilemma for Pakistan

I Pakistan kan prisen bli et dilemma for myndighetene, mener den norsk-pakistanske journalisten Rehan Naqvi. Samtidig som de vil hylle Malala, vil de oppleve et økt press for å bedre jenters mulighet til skolegang.

— Regjeringen vil bli stilt overfor mye større forventninger fra verdenssamfunnet, både når det gjelder å gjøre mer for å bekjempe ekstremisme og for å gi jenter utdanning, sier Naqvi til NTB.

— Men vi vet at det skjer forferdelige ting hver dag mot jenter og mot barn i verden, i Pakistan også, sier han.

Mistenksomhet mot Malala

Samtidig er mange i Pakistan er skeptiske til 17 år gamle Malala, som ble verdenskjent da Taliban forsøkte å drepe henne på vei hjem fra skolen i Swat-dalen.

— Mennesker i Pakistan har en oppfatning om at hun jobber for Vesten, sier journalisten og statsviteren Raja Faisal.

Han sier at både regjeringen og landets mektige militære støtter 17-åringen, men blant folk på landsbygda er det annerledes. Her preges holdningene til henne av en blanding av mistenksomhet, frykt og sjalusi.

- CIA-agent

— Noen tror at hun brukes av CIA for å samle støtte til droneangrepene i Pakistan og krigen mot terror, som mange anser er en krig mot islam, sier Faisal til nyhetsbyrået TT.

For ett år siden, da Malala også var blant favorittene til å motta fredsprisen, var sosiale medier fulle av negative karakteristikker.

«Vi hater Malala Yousafzai, en CIA-agent», lød en av meldingene.