- Det gjør et veldig sterkt inntrykk

Politidirektør Øystein Mæland møtte i dag de etterlatte på Utøya.

STERKT: - Enkelthistoriene gjør alltid sterkest inntrykk, sier politidirektør Øystein Mæland.
  • Sæba Bajoghli
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Det ble et sterkt møte.

— Det gjør et veldig sterkt inntrykk å komme ut her og se de stedene hvor de drepte ble funnet, og se familier som er på vei til funnstedene med blomster og lys, sier Mæland tilAdressa.no.

Én måned etter massakren som krevde 69 liv, besøkte opptil 500 etterlatte og pårørende Utøya.

Kripos

Her fikk familiene tildelt en vert fra Røde Kors, i tillegg var blant andre 20 Kripos-ansatte til stede for å svare på spørsmål og vise de etterlatte hvor deres kjære ble funnet. De pårørende skal også ha fått tilbud om at de senere kan få se bilder av deres nærmeste fra åstedene, da de ble funnet

Politimenn fra Nordre Buskerud politidistrikt og beredskapstroppen var også til stede. Det var mannskap fra beredskapstroppen som pågrepet Anders Behring Breivik klokken 18.27 fredag 22. juli.

— Kripos-medarbeiderne som har deltatt fra dag én hadde selv et ønske om å være til stede denne dagen, det er en måte for dem å avrunde det de har stått i på, sier Mæland.

Les også

[No available link text] [No available link text] [No available link text]

Prest og imam

Han beskriver stemningen på øyen som dempet og verdig. På øya var det satt opp et stort telt som fungerte som samlingssted.

— Folk sitter rundt bordene og har mulighet til å snakke med både helsepersonell, samt prest, imam, Humanetisk Forbund og politiets pårørendekontakter, sier Mæland.

Flere statsråder var også til stede på øya, samt representanter fra AUF.

- Hva gjorde sterkest inntrykk på deg?

— Det er jo enkelthistoriene som alltid gjør sterkest inntrykk. Alle sitter der med sin sorg, sine historier. Det gjør et dypt inntrykk å møte dem, og samtidig som det er veldig flott å se at de etterlatte både får mye støtte og at de har vært i stand til å mobilisere mye støtte i seg selv, i sin familie og sitt nettverk. Det er et lyspunkt i alt dette, sier politidirektøren.

- Ga politiet klem

På spørsmål om hvordan det var for politidirektøren å møte de pårørende etter kritikken mot politiet, svarte han:

— Jeg opplevde å møte et annerledes bilde der ute nå. Jeg ble oppsøkt av flere familier som veldig klart uttrykker takknemlighet overfor politiet, og som stiller seg uforstående til den kritikken som er fremført. Jeg sier ikke dette for å nedvurdere kritikken, det er et blandet bilde her, sa Mæland.

Mange politifolk fikk også en klem av etterlatte.

— Vi har hatt veldig fokus på oppfølgingen av mannskaper som har vært utsatt for store påkjenninger, både Kripos, de som deltok i aksjonen og de som mottok pårørendetelefoner i dagene etter.

På gårsdagens pressekonferanse sa politidirektøren at den ferdige evalueringsrapporten vil være klar i februar, men at de i september vil kunne gå ut med enkelte vurderinger.

Publisert