Bruce Springsteen sang på minnekonserten

Sang We shall overcome.

Publisert Publisert
  • Aftenposten.no
  • Kaja Korsvold
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Så skjedde altså det som mange hadde gjettet. Selveste Bruce Springsteen dukket opp på den nasjonale minnekonserten i Oslo, skriver Aftenposten.no.

50 000 har møtt opp på Rådhusplassen søndag. NRK anslo på forhånd at opptil hundre tusen mennesker ville komme.

Bukket og gikk

Les også

- Den vakreste plassen på jorden

Les også

Bruce overrasket i Oslo

Som en hilsen til de mange som er rammet og som en hilsen til det norske folk, sa The Boss, før han stemte i med den kjente sangen sammen med sin kjente gitarist og norgesvenn Little Steven. Det var bare de to artistene på scenen.Publikum jublet og det var stor stemning, men Springsteen og Little Steven bare bukket og forlot scenen etter den korte opptredenen.

Tine Thing Helseth åpnet konserten med å spille Mitt lille land fra Rådhustaket. Den svenske artisten Laleh sang den gripende sangen Some die young .

Programleder Haddy N’jie minnet om de som har det vanskeligst et år etter.

— For noen av oss har verden nesten vendt tilake til det normale. Andre lever med smerten. Midt i rosene og den vakre musikken kjemper de med et grensløst sinne. En grenseløs sorg. Vi skal alltid huske de som ble stjålet fra oss. Vi står her et år senere og vi er sammen, sa N’jie.

- Vi valgte rett

Jens Stoltenberg holdt den eneste talen på Rådhusplassen søndag kveld.

Det er så inderlig god tå se dere alle her igjen. Vi var her for et år siden og nå møtes vi igjen. Det handler om at vi fyller gatene i tillit til hverandre og i tillit til vårt åpne samfunn.

Vi hadde et valg, vi kunne stengt oss inne bak fryktens dør. I stedet åpnet vi opp og bygget broer av tillit. Det var vårt spontane svar på volden ifjor. Vi valgte rett. Verden har ikke bedre vern mot terror enn åpenhet og humanitet, sa statsministeren som avsluttet talen med å si: La oss ære de døde ved å glede oss over livet.

Færre enn ventet

I regn og vind åpnet NRKs sending fra den store scenen på Rådhusplassen i Oslo.

NRK har anslått at opptil hundre tusen mennesker ville komme til den nasjonale minnekonserten på Rådhusplassen søndag kveld. En halv time før konserten hadde bare vel ti tusen innfunnet seg i regnet. Men stadig flere strømmet utescenen før konserten.

— Det går store strømmer av mennesker mot Rådhusplassen nå, så vi regner med langt flere her etterhvert, sier kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen til Aftenposten.

Syns folk burde stille

Karoline Hårberg fra Ullevål Hageby i Oslo er sammen med fem venninner mellom 18 nog 19 år på Rådhusplassen i kveld. De er enige om at Minnekonserten er noe man bør støtte opp om når man bor i Oslo, selv om det både regner og blåser.

— Det har med respekt å gjøre, i hvert fall vi som er i samme aldersgruppe som de som var på Utøya.

Venninnen Camilla Friisk syns fremmøtet burde vært mye bedre.

— Regnet burde ikke stoppet folk i kveld. Jeg føler at man må være en del av det fellesskapet dette er. Jeg var ikke på den forrige konserten 25. juli i fjor, så jeg vil gjerne være med nå.

Fabian er fornøyd

Oslos ordfører Fabian Stang er fornøyd uansett.

— Mange har kanskje hatt et ønske om å være hjemme sammen med sine i kveld. NRK sender jo konserten og det blir sikkert en fin opplevelse, sa Stang

Artistene Bjørn Eidsvåg, deLillos, Karpe Diem, Laleh, Lillebjørn Nilsen, Mari Boine, Marit Larsen, Kringkastingsorkestret, Tine Thing Helseth og Vinni & Halvdan Sivertsen deltar på konserten. Forfatterne Frode Grytten, Karl Ove Knausgård presenterer nye tekster og statsminister Jens Stoltenberg holder tale.

Bruce Springsteen spiller og synger under minnekonserten på Rådhusplassen i Oslo søndag, ett år etter terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya Foto: SCANPIX

Titusener av mennesker har trosset regn og vind i Oslo søndag kveld. Foto: SCANPIX

Publisert