Turen gikk deretter rett til Raftostiftelsen, der hun blant andre møtte flere av dem som var med og tildelte henne Raftoprisen i 1990.

Raftoprisen var den første internasjonale prisen hun fikk, og hun har sagt at den viste at hun ikke var glemt. Hun har flere ganger gitt uttrykk for at hun ville komme til Bergen og takke for prisen, og søndag ble planen virkelighet.

I Menneskerettighetenes hus, der Raftostiftelsen holder til, møter Suu Kyi flere av dem som satt i komiteen som tildelte henne prisen for 22 år siden og som medvirket sterkt da hun ble nominert til fredsprisen året etter.

Hun møtte også representanter for Burmakomiteen, og skulle deretter til et møte med eksil-myanmarere. Søndagens besøk i Bergen avsluttes med folkemøte på Torgallmenningen.

— For oss er dette en stor dag. Hun er jo drømmen vår, fremtiden. Jeg håper hun kan hjelpe ungdommene i Burma med fremtiden, sier burmeser Clng deih nuam (19) som har bodd i Bergen de siste 7 årene.

Programmet i Bergen

Fra klokken 17.30 til 18.15 kan bergenserne få oppleve jernsommerfuglen i levende live. Da deltar Nobelpris- og Raftoprisvinneren i et arrangement på Torgallmenningen. Der medvirker også ordfører Trude Drevland og Raftostiftelsens Therese Jebsen. Barna i Fargespill skal opptre, det samme skal fiolinist Ragnhild Hemsing.

Tidligere på dagen skal Aung San Suu Kyi møte representanter for Raftostiftelsen og Burmakomiteen.

Tente fredsflamme

Lørdag tente Aung San Suu Kyi tente en fredsflamme utenfor Nobels Fredssenter i Oslo. Hun sammenlignes med Nelson Mandela og kalles et ikon for demokrati.

Selv advarer hun mot å glemme de undertrykte i hele verden. I nobelforedraget ba hun også folk om ikke å glemme Myanmars egne fanger:

— La meg snakke for våre samvittighetsfanger. Vi har fortsatt slike fanger i Myanmars fengsler. Siden de mest kjente fangene er blitt løslatt, er det grunn til å frykte at de øvrige, de ukjente, vil bli glemt. Husk den ofte gjentatte sannhet om at en samvittighetsfange er en for mye. Det er mange som ennå ikke er blitt satt fri. Være gode og husk på dem og gjør hva som er mulig for få til en så snarlig løslatelse som mulig, appellerte Aung San Suu Kyi og høstet applaus.

Landsmenn i eksil fra hele Europa hadde møtt opp for å hylle sin politiske leder i Oslo. For nobelprisvinneren var det en heseblesende dag, i skytteltrafikk mellom Slottet, Grand Hotel, Oslo rådhus, Nobelsenteret, Oslo-senteret for fred og folkelig hyllest på Rådhusplassen, før kvelden ble avsluttet på middag med Nobelkomiteen og spesielt inviterte.

VENTER SPENT:Sandar shwe khaing (20)Clng deih nuam (19)Thann thann thanr (41)
Alice Bratshaug