I 2001 hadde Norge drøyt 1.100 jordbærprodusenter. I fjor var det bare 449 jordbærbønder igjen her i landet, skriver Nationen.

Selv om antall produsenter har falt, øker produksjonen blant de gjenværende jordbærbøndene. Mens 60 prosent av jordbærprodusentene har gitt opp på ti år, har antall dekar med jordbærproduksjon bare gått ned med 3.000 i samme periode. I dag dyrkes det jordbær på 14.263 dekar her i landet.

Mange av dem som har gitt opp, har drevet for smått, mener Arvid Laksesvela i Grøntprodusentenes Samarbeidsråd (GPS).

— Jordbærproduksjon er veldig dyr og arbeidskrevende. Bøndene må for eksempel tilrettelegge for sesongarbeidere med innkvartering, og været kan føre til dårlige inntekter flere år på rad, sier han.

Produksjonen innenlands er for liten og dekker ikke etterspørselen. Hvert år spiser hver av oss omtrent 4 kilo jordbær - totalt litt over 10.000 tonn. Importen i fjor var på 7.500 tonn.

— Det importeres bær hele året, men nå ser vi at vi selv i den norske høysesongen ikke klarer å mette markedet med norske bær. Da er vi avhengig av import, som styrer prisene på de norske bærene, sier Laksesvela.