Slik skjedde terrorangrepene

Her er politiets tidslinje.

SKREKKENS TIME: Breivik gikk i land på venstre side. Massakren startet ved teltleiren midt på øya.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

15.22: En bombe plassert i en bil går av ved regjeringskvartalet i Oslo sentrum. Hele første etasje i hovedbygget blir blåst ut i eksplosjonen. Det bryter ut brann både i Statsministerens kontor og i Olje— og energidepartementet.

TRYKKBØLGEN pulveriserte vinduer oppover i alle etasjene og knuste også vinduer i VG-bygget og andre bygg på andre siden av plassen. Store røykskyer stiger opp rundt kvartalet, forvrengt metall og knust glass ligger spredd i gatene. Folk løper til og begynner å hjelpe skadde ut.

Hovedbrannstasjonen ligger rett ved regjeringskvartalet. Vinduene ble blåst inn av trykkbølgen, og det tok derfor noe tid før brannbiler herfra kunne rykke ut. Brannbiler fra andre stasjoner rykket imidlertid ut.

FEM MINUTTER senere er det masseutrykning i Oslo sentrum. NTBs reporter ser flere personer som behandles for kuttskader på gatene. Politiet sperrer av store deler av sentrum av frykt for nye eksplosjoner. Det meldes om flere døde og skadde.

15.58: NTB får bekreftet at statsminister Jens Stoltenberg ikke er rammet i angrepet og skal være i sikkerhet. Senere blir det også bekreftet at ingen øvrige ministre er skadd.

Politiet oppfordrer folk til å holde seg unna sentrumsnære områder. Folk løper forvirret rundt i Oslos gater. Mobilnettet får problemer ettersom flere prøver å ringe til kjente. Sårede strømmer til Oslo legevakt, og alle sykehusene i Oslo er i alarmberedskap.

17.27: Nordre Buskerud politidistrikt mottar den første meldingen om skyting på Utøya i Tyrifjorden.

17.30: Operasjonssentralen i Oslo politidistrikt mottar melding om skytingen.

17.38: Oslo politidistrikt mottar bistandsanmodning fra Nordre Buskerud politidistrikt.

17.52: Første politipatrulje ankommer området - må vente egnet båt.

18.09: Beredskapstroppen fra Oslo ankommer fastlandssiden i biler.

18.25: Beredskapstroppen går i land på Utøya.

18.27: Den antatte gjerningsmann, Anders Behring Breivik, pågripes.

— Politiet kom til Utøya så raskt vi kunne, sier politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt.

KLOKKEN 17.52 skriver Kjetil Vevle, sentralstyremedlem i AUF, på nettsamfunnet Twitter: «Noen skyter på Utøya. Oppdater politiet!!». Flere twittermeldinger strømmer inn fra livredde ungdommer på Arbeidernes Ungdomsfylkings sommerleir på øya. De melder at flere er truffet.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Mannen løsner mange skudd. Det bryter ut panikk på øya ettersom ungdommene prøver å flykte og gjemme seg. Flere la på svøm for å komme seg til andre siden.

Anders Behring Breivik (32) er pågrepet og siktet for både skytingen på Utøya og bombeangrepet i Oslo. Han skal ha blitt sett få minutter før eksplosjonen i regjeringskvartalet, og ble senere pågrepet på Utøya. Han var ikledd en falsk politigenser og skal ha sagt til ungdommene på øya at han kom for å hjelpe dem.

SYV PERSONER er bekreftet omkommet etter eksplosjonen i regjeringskvartalet.

85 PERSONER er bekreftet omkommet etter angrepet på Utøya. Flere er savnet.

I alt 28 personer ble lørdag behandlet på Ullevål sykehus i Oslo. Flesteparten av pasientene er alvorlig eller kritisk skadde. Sykehuset regnet lørdag ettermiddag med at det vil bli overført flere pasienter fra omkringliggende sykehus. Av dem som er innlagt, kommer 17 personer fra Utøya og 11 fra eksplosjonen i regjeringskvartalet.

Politiet utelukker ikke at dødstallet fra begge de to angrepene vil stige.

BREIVIK ER SIKTET etter straffelovens paragraf 147a om terrorhandlinger. Siktelsen innebærer en strafferamme på inntil 21 års fengsel. Politiet bekrefter at han har synspunkter på høyresiden i politikken, og politiet kalte ham kristenfundamentalist.

Det er fortsatt usikkert om Breivik handlet alene. Ifølge øyenvitner på Utøya skal det ha vært to gjerningsmenn under skytetragedien. Politiet jobber med å finne ut om dette stemmer. I avhør har den siktede forklart at han handlet alene.

Riksadvokaten har beordret Oslo politidistrikt til å ha fullt ansvar for etterforskningen av begge sakene. Arbeidet med å etterforske skader, foreta tekniske undersøkelser og identifisere de drepte vil ta lang tid, opplyser politiet.

Publisert: