Skaffet seg våpen på lovlig vis

Terrorsiktede Anders Behring Breivik planla å skaffe våpen på ulovlig vis i utlandet, men endte med å søke politiet om våpenløyve - noe han fikk.

Publisert Publisert

HADDE LOVLIGE VÅPEN: Anders Behring Breivik søkte om løyve til å kjøpe et semiautomatisk Ruger Mini 14-gevær, og var med i Oslo Pistolklubb. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

— Jeg hadde opprinnelig tenkt å etablere kontakt med Hells Angels, enten i Praha, Berlin eller København, skriver han i sitt såkalte manifest.

Etter å ha hulet ut baksetet i bilen sin, en knøttliten Hyundai Atos, kjørte han i august i fjor om bord i Kiel-ferja i Oslo.

Fra Kiel kjørte han i ni timer til Praha, der han tok inn på et billig pensjonat. De neste dagene fikk han laget falske politimerker, men våpen skulle det vise seg betydelig vanskeligere å få tak i.

— Jeg oppsøkte to bordeller og et par klubber. Folkene jeg kontaktet ble skikkelig nervøse og trodde at jeg enten var politimann eller komplett gal, skriver han.

Få muslimer

Behring Breivik forteller videre at han på forhånd var svært nervøs for å oppsøke Praha og fryktet å bli tatt av dage av «brutale og kyniske kriminelle».

— Men faktisk følte jeg meg tryggere her enn hjemme i Oslo, trolig fordi det knapt nok bor muslimer her i landet, skriver 32-åringen.

Etter seks dager i Praha returnerte han imidlertid med uforrettet sak, fast bestemt på å skaffe seg et automatgevær og en pistol på lovlig vis i Norge.

— Jeg tror ikke at det vil by på problemer, ettersom jeg har gått på jegerkurs og har hatt en Benelli Nova pumpehagle i sju år uten hendelser. Jeg har ikke noe kriminelt rulleblad, så det er ingen grunn til at politiet skal nekte søknaden min, skriver han.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Hjortejakt

Behring Breivik søkte deretter om løyve til å kjøpe et semiautomatisk Ruger Mini 14-gevær.

— Dette er det mest militæraktige geværet som er tillatt i Norge, skriver han.

— På søknaden oppga jeg at den skulle benyttes til hjortejakt. Det var fristene å skrive sannheten - at den skulle brukes til å likvidere kulturmarxister og flerkulturelle forrædere, bare for å se reaksjonen, skriver han videre.

Måneden etter fikk han innvilget løyve til å kjøpe Ruger-geværet, som han fikk våpenhandleren til å utstyre med ekstra lett avtrekker.

Han bestilte deretter lyddemper, kikkertsikte, ekstra magasiner samt annet utstyr, men måtte nøye seg uten lyddemper fordi Intersport-butikken i Bogstadveien i Oslo fikk problemer med leverandøren.

Pistolklubb

— Å anskaffe pistol lovlig, er litt vanskeligere. Jeg har vært medlem av Oslo pistolklubb i noen år, men det kreves at man trener regelmessig for å få våpenløyve. Jeg må nok trene mer i vinter og opparbeide meg solide resultater, noe som bør sikre løyve, konstaterte han i dagbokdelen av sitt såkalte manifest, datert august 2010.

Etter flittig oppmøte hos Oslo pistolklubb gjennom vinteren, søkte han i januar i år om løyve til å kjøpe en 9 mm Glock 17-pistol, noe han får innvilget.

Ammunisjon til de to våpnene skaffer han også på lovlig vis. Få måneder senere var massakren på Utøya et faktum.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Bertil ruset seg da han stjal maleriene. Så møtte han kunstneren i retten.

– Ingen ønsker å bli husket som den ynkelige junkien, sier Bertil Nordland.

LES SAKEN

Mest debattert

  1. – Denne veien vil gi oss et nærmest bilfritt sentrum

  2. Innan 2024 skal hurtigbåtane vere utsleppsfrie, bestemte politikarane. Det går ikkje, meiner fylkestopp.

  3. – Jeg elsker Brann, jeg har vært lojal, men nå vil jeg dra

  4. Arbeidarpartiet har igjen hamna i ein person­konflikt i staden for å diskutere politikk