Harselerte med kravstor Mæland

  • Det eneste kravet som gjenstår, er vel at hun vil innføre den gamle normaltiden for Bergen, sa Liv Signe Navarsete.
  • Heidi Ryste
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

I dag startet Senterpartiets landsmøte i Hell i Trøndelag. Partileder Liv Signe Navarsete ble klappet frem til sin tale for landsmøtet, etter det som har vært et svært tøft parti for regjeringspartiet.

Les også

Møt Sp i dag!

Bergen 20 min. bak

Hun har allerede utropt Høyre til hovedmotstanderen i høstens valgkamp. I starten av talen nevnte hun loven som innførte felles nasjonal tid for hele landet i 1894.

— Øst-Finnmark lå for eksempel en og en halv time foran Oslo. Bergen vel 20 minutter bak, sa Navarsete og fikk både latter og buing fra salen som respons.

— Når en tenker på Monica Mælands krav til regjeringen, er vel det det eneste kravet som står igjen, at hun vil innføre den gamle normaltiden for Bergen så de ligger 20 minutter etter, sa Navarsete.

Byrådsleder i Bergen, Monica Mæland (H) har tidligere snakket ut om det anstrengte forholdet til regjeringen. Kranglene er blitt en gjenganger helt siden Mæland vinteren 2008 uttalte følgende til BA:

— Vi er i krig med regjeringen.

Dialogen med Senterpartiet har vært aller vanskeligst. Avisarkivene viser at det den siste tiden har vært tre statsråder som oftest står i motsatt hjørne når byrådet i Bergen går i ringen. Liv Signe Navarsete, avgåtte Terje Riis-Johansen og Magnhild Meltveit Kleppa. De kommer alle fra Sp.

— Jeg synes ikke dette er så rart. Sp har hatt kommunalministerne under Stoltenberg. Det er heller ingen hemmelighet at vi og Senterpartiet har helt forskjellig syn på byenes utfordringer og vilkår, sa Mæland til BT i januar.

Les også

Rød klut i blå by

— En ære å bli nevnt

Monica Mæland tar det med godt humør at Liv Signe Navarsete kaller henne kravstor.

— Jeg står på barrikadene for Bergen og det har jeg tenkt å fortsette med, selv om det tydeligvis irriterer kommunalministeren. Jeg synes det er en ære at hun bruker landsmøtetalen til en visitt til Bergen, sier Mæland.

- Er du for kravstor?

— Jeg aner ikke hvilke krav Navarsete sikter til. Dette betyr at vår jobb for Bergen blir lagt merke til, så dette tar jeg bare med godt humør, sier Mæland.

Sykehusstrid

Partileder Navarsete sparket også til Høyre-leder Erna Solberg.

— Myke-Erna har skifta ut kalkulator-Høyre, visstnok, sa Navarsete og gjorde det klart at Sp også i 2013 vil gå til valg for fire nye år med rødgrønt flertall.

Til latter fra salen definerte Navarsete det rødgrønne samarbeidet som et fornuftsekteskap, fremfor et kjærlighetsforhold.

— Og i god Senterpartiånd er det ingen tvang inne i bildet, sa Navarsete.

Et av temaene det er ventet stor debatt rundt på landsmøtet, er spørsmålet om lokalsykehusene. Senterpartiet i Sogn og Fjordane vedtok på sitt årsmøte nylig, å ha krav om akutt- og fødetilbud ved lokalsykehusene. Det kunne ikke partilederen love dem i sin tale.

— Akuttfunksjoner, ambulansetjenester og differensiert fødetilbud må videreutvikles for å gi innbyggerne nærhet til akutt hjelp og det må settes krav til kvalitet i tilbudet. Dette handler om politisk vilje til å gi politiske føringer og økonomiske rammer for desentraliserte tjenester med god kvalitet. Senterpartiet har den viljen. Vi skal jobbe beinhardt for å få realisert våre mål i helsepolitikken, sa Navarsete.

Sp vil sette ned et sykehusutvalg ledet av et av sine sterkeste kort, Marit Arnstad.

— Mandatet til utvalget er å finne et alternativ til dagens foretaksmodell som legger til rette for politisk styring med utviklingen av sykehustilbudet i landet vårt, sa Navarsete.

Seks Sp-fylkeslag samt Senterkvinnene har levert inn forslag om samhandlingsreformen til helgens landsmøte, blant dem Liv Signe Navarsetes hjemfylke Sogn og Fjordane.

— Dette er vårt Lofoten, sa Sps Kjersti Toppe om den pågående striden om lokalsykehusene tidligere denne uken.

Les også

En fot på bremsen

Rystet over Gadaffi

Navarsete sa også at hun er glad for at det internasjonale samfunnet står sammen i synet på Libya, og hun sier Sp er innstilt på at Norge skal bidra i tråd med FN-resolusjonen.

Navarsete sitter i regjeringens underutvalg. Hun er rystet over Muammar Gaddafis oppførsel, og gleder seg over at verdenssamfunnet nå snakker med samme stemme i saken.

— For oss som er opptatt av FN-mandat og at vi skal stå sammen rundt et slikt mandat, er det nå viktig å diskutere hvordan Norge skal delta og hva vi kan bidra med. Men dette er helt nytt, og regjeringen må selvsagt sette seg ned og diskutere hva vi skal gjøre. Jeg er glad for at det internasjonale samfunnet står sammen og til de grader fordømmer det som skjer i Libya, sier Navarsete til TV 2 Nyhetskanalen.

Hun sier det er for tidlig å slå fast om Norge kan være med på å bombe mål på bakken i Libya.

Hva synes du om utspillet? Si din mening!

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. En fot på bremsen

  2. Møt Sp i dag!

  3. - Surmuling fra Bergen

  4. Rød klut i blå by

  5. Norge deltar på toppmøte om Libya

BT anbefaler

Skjelt ut av Wolfe: – Det likte jeg godt!

Brann har gått 20 seriekamper uten å tape.

LES SAKEN