Mullah Krekar pågrepet av PST

Politiets sikkerhetstjeneste pågrep tirsdag trusseldømte mullah Krekar.

Publisert Publisert

FS00021396.jpg Foto: SCANPIX

  • Arild Færaas
  • Arild Jonassen
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Lenge leve Islam, ropte mullah Krekar da han ble kjørt bort i politibilen.

Han ble pågrepet i sin bolig på hemmelig adresse i Oslo like før klokken 14 i dag. Det bekrefter PST overfor Aftenposten.

— Vi har pågrepet Krekar etter anmodning fra PST. Pågripelsen skjedde uten dramatikk, sier innsatsleder Lasse Alver.

Fem års fengsel

Mandag ble mullah Krekar dømt til fem års fengsel. Oslo tingrett dømte ham for alvorlige trusler mot norske myndigheter, tre kurdere og Høyre-leder Erna Solberg.

Dommeren mente det hadde skjedd under særdeles skjerpende omstendigheter, og Krekar ble også dømt til å betale 100.000 kroner i oppreisning til et av trusselofrene.

Han ble kjørt av PST til sin bolig mandag, men tirsdag var Politiets sikkerhetstjeneste tilbake for å pågripe Krekar.

Angrep TV 2-fotograf

Etter at Krekar ble intervjuet av TV-stasjonen al-Jazeera i TV2s studio mandag gikk Krekar til fysisk angrep på en TV 2-fotograf. Opptrinnet skjedde da TV 2 filmet Krekar og en journalist prøvde å stille mullahen et spørsmål.

Les også

Skal ha kommet med nye trusler i helgen

Mullah Krekar gikk løs på TV2s kameramann da han skulle forlate TV2 mandag kveld. TV-kanalen anmelder Krekar til politiet etter hendelsen.Tirsdag avslørte Aftenposten at Krekar skal ha kommet med nye trusler i helgen på paltalk.com. Der skal Krekar ha oppfordret til handling mot norske interesser i utlandet, inkludert norske politifolk. PST har satt i gang granskning av disse truslene.

Det er på nettstedet paltalk.com han ifølge den ferske dommen tidligere har kommet med straffbare trusler.

Uttalelsene skal så ha blitt lagt ut på YouTube, men var slettet da Aftenposten prøvde å finne disse uttalelsene mandag kveld. Også på nettstedet durbeen.org, drevet av Krekars tilhengere, skal oppfordringen til å ramme norske politifolk ha blitt spredt.

Utvist i 2003

Mullah Krekar anket den ferske dommen på stedet i Oslo tingrett mandag.

Kurderen har vært leder av Ansar al-Islam, en organisasjon USA mener driver med terror. Krekar ble utvist av Norge i 2003, men Norge har ikke kunnet tvangsreturnere ham fordi han risikerer dødsstraff i Irak.

Både Frps Siv Jensen og Høyres Erna Solberg sa mandag at det mener det er viktig å få mullah Krekar ut av landet.

— Etter min mening må en eventuell rettskraftig dom ikke bli en hvilepute i arbeidet med en avtale for å få Krekar ut av landet, sa Solberg til Aftenposten.no.

PST bør finne en passende fengselscelle til mullah Krekar så fort som mulig, skriver Inge D. Hanssen.

Siv Jensen tar en god del av æren for at Krekar nå er dømt.

— Jeg er veldig glad for at jeg i sin tid anmeldte Krekar. Det betyr at vi i alle fall får en fengslingsdom, noe mange har etterlyst lenge, sier Frp-lederen og legger til:

— Vi håper norske myndigheter kjenner sin besøkelsestid og bruker denne muligheten til å fremskynde sine forhandlinger med irakske myndigheter.

Publisert