Dette kommer fram av mandatfordelingen som viser seg dersom siste fylkesmåling hadde vært valgresultat. Bare på listene til Oppland, Akershus og Møre og Romsdal og Oppland ville AUF-ere som har overlevd Utøya, ligge an til faste stortingsplasser fra høsten av.

Én kandidat hver

Disse fylkeslagene til Arbeiderpartiet kan vise til én knapp kandidat på sikker plass hver: Stine Renate Håheim på 3. plass i Oppland, Åsmund G. Aukrust på 4. plass i Akershus og Fredric Holen Bjørdal på 2. plass i Møre og Romsdal.

Ifølge målingen ville Arbeiderpartiet i dag hatt 51 mandater, mens Høyre ville hatt 58.AUF-leder Eskil Pedersen advarte i vinter Arbeiderpartiet mot å droppe ungdomskandidater på sikker plass. Han uttalte til Aftenposten at Arbeiderpartiet kunne ende opp med å miste unge velgere dersom de ikke gjorde plass til flere ungdomspolitikere.

Pedersen er selv innstilt på 7. plass i Telemark, et fylkeslag som hadde ligget an til to mandater dersom det hadde vært valg i dag.

Fortsatt engasjerte

Ragnhild Kaski (23) fra Finnmark stiller til stortingsvalg for første gang. Kaski har vært aktiv i AUF fra hun var 16 år gammel, og siden har lysten til « å gjøre en forskjell» bare vokst. Med plassering på 5. plass krysser hun fingrene for å bli vararepresentant for fylkeslaget fra høsten av.

— Jeg ble spurt for et år siden om jeg kunne tenke meg å være ungdomskandidat, og det var jeg ikke i tvil om at jeg ville. Politikk er en stor del av hverdagen min. Jeg synes det er viktig både å jobbe for ungdom, med tanke på bolig- og kollektivtilbud, og sikring av arbeidsplasser i distriktene, sier Kaski, som

i dag jobber ved Arbeiderparti-organisasjonen Kristne Arbeidere i Oslo.

Vegard Grøslie Wennesland er innstilt på 9. plass på fylkeslisten i Oslo.

— Noen prøvde å drepe på grunn av det jeg tror på, så det er klart at jeg må kjempe tilbake, sier han til Reuters.

Tror på godt valg

Ragnhild Kaski føler ikke at hennes engasjement har endret seg på grunn av erfaringene fra Utøya.

— Det er en hendelse som preger alle aspekter ved det å være menneske, men jeg føler ikke at det har forandret meg som politiker. Jeg har alltid vært veldig engasjert, og det har jeg klart å holde gående på samme nivå, sier hun.

Kaski har inntrykk av at AUF ellers er fornøyd med plasseringen av deres kandidater rundt på fylkeslistene.

— Gjør vi et godt valg nå, vil vi få inn både sikre representanter og vararepresentanter. Jeg tror på et godt valg, og varaplass for meg, sier hun. (©NTB)