Ble skutt bakfra av Behring Breivik

Kulen fra riflen til Anders Behring Breivik gikk tvers gjennom underarmen hennes. I dag vitner Egersund-jenten Marta Svendsen rett foran ham.

Publisert Publisert

BLE SKUTT: Marta Svendsen, som ikke har fulgt rettssaken særlig tett siden den startet 16. april, skal tirsdag vitne. Foto: FREDRIK REFVEM

  • Atle Andersen
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

— Ja, jeg føler meg klar nå. Jeg har lest gjennom avhørene og diskutert med advokaten min hvordan jeg skal gjøre dette, sier Marta Svendsen til Aftenbladet.

Det er mange ting å tenke på for Egersund- jenten tirsdag. Skal hun stå eller sitte? Skal hun se på ham? Skal hun be ham gå over i et annet rom?

17- åringen tror hun kommer til å sitte, i tilfelle hun begynner å skjelve. Hun har også bestemt seg for å vri stolen slik at hun ser mot aktoratet. Og hun kommer ikke til å be Breivik forlate salen mens hun vitner.

— Jeg vil ikke gi inntrykk av at jeg er sårbar og redd for ham, sier Svendsen, som nok kommer til å gløtte bort på ham også, men ikke mer enn nødvendig.

— Jeg kommer til å forklare meg mer fritt om jeg ikke ser så mye på ham. Det er jo første gang jeg ser ham ansikt til ansikt, sier Svendsen.

«Løp som en gal»

Da hun først hørte skudd på Utøya, ante hun nemlig ikke hvor eller hvem de kom fra. Så fulgte flere skudd, og en gutt - som er død nå - kom løpende og så veldig redd ut. «Løp for helvete!», ropte han.

Les også

Marius så bestevennen falle,gli sakte ut i vannet og dø

Les også

«Vi vant. Han tapte. Og norsk ungdom kan svømme.»

Les også

Silja trodde hun hadde skrubbsår. Iflere dager var prosjektilet i armen.

Da Marta «løp som en gal», ble hun skutt bakfra på teltplassen. Skuddet gikk tvers gjennom høyre underarm. Det føltes som å bli slått med et balltre. Likevel klarte Marta og en venninne å gjemme seg i skolestuen helt til politiet kom.

— Jeg har gjenfortalt historien mange ganger før og er egentlig ikke nervøs for å vitne. Samtidig gjør det meg litt nervøs at det er så mange i salen, så mange kamera. Ja, hele situasjonen er ganske spesiell, sier Marta, som er én av totalt 33 overlevende ungdommer som ble nevnt i tiltalebeslutningen og derfor er innkalt til å vitne.

— Først tenkte jeg at jeg ville nekte å vitne om jeg ble spurt. Men da spørsmålet kom, tenkte jeg helt annerledes. Nå tenker jeg at dette er mitt lille bidrag ettersom de mener det kan være til hjelp, sier Svendsen.

Hun har ikke fulgt rettssaken særlig tett siden den startet 16. april. Og hun har ikke behov for alltid å vite alt som skjer i rettssal 250.

Som en vanlig mann

— Jeg frykter jeg kan få et tilbakefall om jeg tenker og følger for mye med på rettssaken, sier Svendsen, som har vært to ganger i Jæren tingrett og fulgt saken direkte på storskjerm.

Da hun så ham der, syntes hun bare det var underlig. At han bare satt der i stolen, omtrent som en vanlig mann. Mannen som drepte vennene hennes og skjøt mot henne med rifle.

— Det er nesten ikke til å tro at det er den samme mannen som har gjort alt dette, sier Svendsen, som mandag tok flyet til hovedstaden sammen med storesøsteren som skal være med henne i salen.

Selv om hun tirsdag skal vitne, har ikke Svendsen satt livet på hold av den grunn. I helgen var det for eksempel styremøte i Egersund AUF, som hun leder. I går hadde hun en viktig teoriprøve i gym før hun tro til Oslo. Og omtrent samtidig som hun går frem for å vitne klokken 09.05, blir det klart om hun er blant de som kommer opp i eksamen.

— Det blir spennende. Jeg håper virkelig at jeg slipper, sier Svendsen.

Publisert
  1. 22. juli
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Mann skal ha voldtatt barnevaktene (14)

Han erkjenner ikke straffskyld.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Tre biler i ulykke på Askøy: – Trafikken står

  2. Koronavaksine kan være klar i november

  3. Frigir navn etter ulykke i Luster

  4. På syv år prøvde Øystein fem jobber og tre utdanninger. Så traff han blink.

  5. – Litt amper stemning

  6. Kvinne tiltalt for mordbrann