- Facebook bryter europeiske lover

EU er fremdeles ikke fornøyd med selskapets personvernpraksis.

I januar innførte Facebook en rekke endringer i sine vilkår og retningslinjer. «Ved å bruke tjenestene våre etter 1. januar 2015 godtar du våre oppdaterte vilkår og retningslinjer for data og informasjonskapsler, og du godtar også å se forbedrede annonser basert på appene og nettstedene du bruker.» Flere europeiske forbruker- og datatilsynsmyndigheter er kritiske.
  • Tek.no
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Det begynner å bli gammelt nytt at amerikanske IT-selskaper havner i klinsj med europeiske myndigheter når det gjelder personvern.

Flere selskaper har måttet ta grep for å skjerpe praksisen sin, deriblant Facebook. Som avisenThe Guardian skriver har kongen innen sosial medier imidlertid ennå langt igjen.

I en ferskrapportslås det nemlig fast at Facebook, til tross for nye personverntiltak, fremdeles bryter europeisk lovgivning. Rapporten ble lagt frem av den belgiske personvernkommisjonen.

Kritiske til brukerprofilering

Som et av de problematiske elementene ved Facebooks praksis peker rapporten på tjenestens profilering av brukerne for levering av målrettet reklame fra tredjepartsaktører, og atFacebook ikke gir brukerne gode nok muligheter til å gi sitt samtykke til slik profilering.

Rapporten er kritisk til at brukerne er nødt til å navigere gjennom svært kompliserte innstillingsmenyer for å endre standardinnstillingene som legger til rette for slik profilering, og for den saks skyld også andre typer informasjonsinnsamling.

I tillegg påstår forfatterne at Facebook bryter loven når de samler inn og brukerinformasjon om enhetene som brukere benytter, ved at dette skjer uten at brukerne får anledning til å ta en informert beslutning om å gi Facebooktilgang til enhetene.

Mener selv de ikke bryter lovene

SomPC Worldrapporterte tidligere denne måneden har EU allerede signalisert at de vil gå etter Facebook for alvor etter at selskapet kom med sine seneste oppdateringer av personvernpraksisen.

Organisasjonen hadde blant annet problemer med atFacebook følger brukernes aktivitet på nettsider eller applikasjoner utenfor Facebook dersom disse for eksempel har «liker»-knapper eller bruker Facebooks påloggingsinformasjon.

EU ga også uttrykk for at de ikke likte at Facebook forbeholder seg retten til å bruke informasjon og bilder fra brukerprofiler for kommersielle formål, og at selskapet deler personopplysninger med tredjeparter.

Ifølge The Guardian har Facebook hatt et møte med belgiske myndigheter i forbindelse med den nylig utarbeidede rapporten, hvor Facebook ga uttrykk forat de ikke bryter gjeldende lover og at de seneste oppdateringene av retningslinjene blant annet innebærer økt brukerkontroll over reklamen.

Den amerikanske presidenten er kritisk til hvordan EU stadig går etter de amerikanske IT-aktørene:I et intervju sa Obama at det ofte ligger kommersielle interesser bak

LES OGSÅ:

Snart kan du oppleve Facebook med VR-briller

Publisert
  1. Sosiale medier
  2. Facebook
BT anbefaler

Mann (29) siktet for drap

Den unge kvinnen er død etter skadene hun ble påført.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Konen ble knivdrept for åtte år siden: – Nav må bli tryggere

  2. Forsvareren til drapssiktet: – Han tar innover seg alvoret

  3. FHI: Koronaviruset kan nå sammenlignes med influensa

  4. Samlet seg i Eidsvåg kirke for å minnes 23-åring

  5. Her blir den pågrepne mannen i 30-årene fraktet ut

  6. Arnanipatunnelen åpen igjen