Er du sportsidiot eller sammen med en? Her er åtte råd for å bevare familieharmonien.

— Sitter den ene dønn foran TV-en slik at den andre må gjøre tilsvarende mer i huset, er det klart det blir konflikter.

IDRETT OG TV-TITTING NON STOP: Med unntak av et par ukers pause mellom Tour de France og OL i Rio, den den bredt sportsinteresserte har i sommer anledning til å følge med på TV-sendinger to måneder i strekk.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

EM i Frankrike ble sparket i gang 10. juni, OL-ilden slukkes i Rio de Janeiro i Brasil 21. august. Der imellom går det årlige sykkelrittet Tour de France av stabelen.

Med unntak av et par ukers pause etter Touren, kan den bredt sportsinteresserte følge med på TV-sendinger nærmest non-stop i to måneder.

— Den massive idrettssommeren vi er inne i kan tære på forhold og familierelasjoner, mener samlivsterapeut Solveig Vennesland.

— For å si det først, mitt inntrykk er at det er mye sport hele året. Det er alltid noe å se på en eller annen kanal dersom man er virkelig sportsidiot. Jeg er selv gift med en sånn en.

LAG GODE AVTALER: Er én i forholdet sportsinteressert, mens den andre ikke? - Snakk sammen på forhånd og foreslå løsninger som letter hverdagen for partneren mens idrettsarrangementet står på, råder samlivsterapeut Solveig Vennesland.

Er man i et forhold der begge er opptatt av sport, er man heldig denne sommeren, legger hun til.

Les også

På dette feltet har kvinner mye å lære av mannen

— Viktig å ha noe eget

Sexolog og samlivsterapeut Eva Mohn mener det å ha noe eget er utviklende og et høyst nødvendig pustehull for alle voksne.

For mange betyr jobben mye, barn og partner er likeledes en nødvendig grunnmur i livet. Men det er viktig å treffe andre voksne, dyrke en interesser. Det bidrar til det gode liv.

- Der det er engasjement er der energi. Den energien kan igjen komme familie og partner til gode, sier hun .

En av tre nordmenn er «overhodet ikke interessert» i Fotball-EM

Mange nordmenn følger med på EM i fotball i disse dager. Ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av analyseselskapet Norstat svarte fem av ti før mesteskapet startet at de skulle følge med.

Dobbelt så mange menn som kvinner skal følge med på EM, og dobbelt så mange menn tror EM vil gå utover effektivitet på jobb og skole.

En undersøkelse fra Ipsos viser på sin side at én av tre nordmenn (36 prosent) er «overhodet ikke interessert», 37 prosent er «litt interessert» og 27 prosent er «meget interessert».

Blir det fort slik at én av dere er den snille, mens den andre er den strenge forelderen som må sette grenser?

Les også

Når foreldre er «good cop, bad cop»

Kilde til konflikt

I 2005 foretok InFact på oppdrag fra VG en undersøkelse i befolkningen som viser at nær halvparten (43,5 prosent) mener at fotballsendinger påvirker familielivet negativt.

PRIORITERINGER. Sitter den ene dønn foran TV-en slik at den andre må gjøre tilsvarende mer i huset, er det klart det kan være en kilde til konflikt.

Nesten 12 prosent oppga at de kjenner noen som er gått fra hverandre fordi den ene ektefellen ser for mye fotball.Vennesland har ikke hatt par i stolen som skylder på EM eller andre mesterskap for at forholdet er dårlig, men mye TV-titting, og da særlig sport, kan gå igjen i samtalene som faktor som ødelegger den gode stemningen.

Sitter den ene dønn foran TV-en slik at den andre må gjøre tilsvarende mer i huset, er det klart det kan være en kilde til konflikt. Har man barn, små eller større, som trenger ulike former for oppfølging, vil det kunne tære i enda større grad, tror hun.

Les også

Derfor jobber vi mer for å beholde forholdet i krisetider

— Stor sannsynlighet for at par vil få mange krangler i sommer

- For par som allerede ikke snakker så godt sammen, kommer dette på toppen av det hele. For dem kan denne sommeren bli skjebnesvanger. Det er stor sannsynlighet for at par vil få mange krangler i sommer, i verste fall kan det føre til brudd, sier Vennesland.

BYTTEHANDEL: Sexolog og samlivsterapeut Eva Mohn er fan av byttehandler. - Kan du bli irritert på TV-tittingen og dere ikke kommer til gode avtaler, ta grep om tiden selv. Fyll disse ukene med noe som blir bra for deg, reis bort eller planlegg noe for deg til høsten, sier hun.

Mener du det, kan det gå så langt for noen? - Ja. Det er fordi et godt forhold dypest sett handler om å se hverandre, ta hensyn til hverandre. Møter du partneren med holdninger eller fraser som «Dette må du finne deg i», da tror jeg slaget er tapt.

Hvor går grensen for hva man skal tåle? To eksperter har rådene:

Les også

Når sjalusi i parforholdet er et problem

Gode avtaler på forhånd

For par flest vil det ikke være noe problem dersom én er interessert, den andre ikke, mener Vennesland.

— Mye handler om god kommunikasjon og at man gjør gode avtaler på forhånd.

Det samme mener Mohn.

  • «Det kan jo hende i et veldig heldig øyeblikk at en lar være å se på de siste fem minuttene når Romania leder 3-0 mot Albania. Det er en liten mulighet, jeg understreker liten mulighet for det. Da kan du legge inn en liten massasje. » Hør fotballekspert Lars Tjærnås med kompanjongerkomme med samlivsråd og annet i podcasten under.

— Hovedproblemet er ikke partneren som på grunn av en særlig interesse tar ut sitt «kakestykkke» og fordyper seg i et mesterskap som varer i en begrenset periode én gang i året, en gang hvert fjerde år, mener hun.

— Det er den massive TV-tittingen gjennom året som er skadelig, tenker jeg. Da har man ikke foretatt noe valg, men bare ser alt. Straks innenfor døren etter endt arbeidsdag bare setter man seg ned foran TV, spiser der og blir sittende til sene kvelden, legger hun til.

Les også

Trenden med færre skilsmisser fortsetter

Åtte råd

Begge har råd rundt hvordan partene bør forholde seg:

Vennesland sier:

  • Er du den sportsinteresserte: Innrøm at det er mye, og si at du forstår at partneren også synes det.
  • Si at du håper på forståelse for at dette er veldig viktig for deg, at du kommer til å slå på TV-en mye fremover og vil komme til å være litt fraværende.
  • Foreslå løsninger som letter hverdagen for partneren mens mesterskapet står på.
  • Kanskje er det en fridag innimellom, eller en kamp som ikke er så viktig å se. Da er det viktig å legge planer som involverer familien og barna.

Til den som ikke interesserer seg for sport, råder Mohn:

  • Ikke blir den som går i skytteltrafikk mellom TV-stuen og kjøkkenet og serverer øl og mat.
  • Byttehandel er tingen: Kan du bli irritert på TV-tittingen og dere ikke kommer til gode avtaler, ta grep om tiden selv. Fyll disse ukene med noe som blir bra for deg, reis bort eller planlegg noe for deg til høsten.
  • Du kan også utfordre partneren til å gjøre flere ting samtidig mens det sees på TV. Spør om du kan få massasje under fotballkampen.
  • Eller hva med å øve opp simultankapasiteten? Lempe over klær som skal brettes. Og tenk bare hvor dreven man kan bli på å pare sokker denne sommeren her.

Her er flere artikler om samliv og familieliv:

Les også

Forbrukerøkonom: Jeg fraråder folk å ha hele økonomien felles

Les også

Fedre tar kortere foreldrepermisjon

Les også

- Det kan tyde på at mange overlater dette med bank og forsikring til mannen

Les også

Hvordan er det å jobbe turnus med små barn?

Publisert