Forbrukerombudet kritisk til Telenors markedsføring av mobilkjøp-ordning

Forbrukerombudet mener Telenor villeder kundene når de reklamerer med sin nye salgsmodell for mobiltelefoner. Mobilselskapet selv sier de ikke tåkelegger noen ting med Swap-ordningen.

VANSKELIG: Forbrukerombudet mener at det er vanskelig å kunne bruke begreper som rentefri og kostnadsfri når telefonene som kjøpes gjennom Swap-abonnementet, er dyrere.
  • Geir Amundsen
  • Ntb
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

I juni lanserte Telenor Swap, et tilbud som ifølge mobilgigantens markedsføring gir kundene «halv pris på ny mobil».

Les også

Forbrukerombudet mente det ikke stemte

, og viste til at Swap-prisen for mobiltelefoner gjennomgående er høyere enn kontantkjøpprisen.

I et brev til Telenor stilte derfor Forbrukerombudet spørsmål ved markedsføringen og avtalevilkår, og hvorvidt disse er i samsvar med kravene i markedsføringsloven og øvrig lovverk.

I svarbrevet fra advokatkontoret Hjort datert 15. august, argumenterer Telenor med at det man må betale ekstra for telefonen på avbetaling, er en forsikring mot knust skjerm og muligheten til å bytte inn telefonen i en ny etter 12 — 24 måneder, skriver NRK.

Les også

Slik vil «nye» Instagram vinne tilbake brukere fra Snapchat

— Tåkelegger ingenting

— Vi tåkelegger ingenting. Dette er vi åpne og tydelige på. Prisen fremkommer tydelig, det fremkommer tydelig hva som er inkludert, og hvilken avtale kunden har inngått, sier Telenors Bjørn Ivar Moen til NRK. Han er leder for selskapets mobildivisjon.

REKLAMEN: I markedsføringen heter det blant annet at: "Du betaler ingenting i dag, kun et fast, månedlig beløp i 24 måneder – uten renter. Etter ett år kan du bytte til ny mobil. Vi sletter de resterende betalingene slik at du bare betaler halv pris for din gamle mobil. Skjermforsikring er alltid inkludert." FOTO: Skjermdump Telenor

Men forbrukerombud Gry Nergård er altså av en annen oppfatning. Telenor reklamerer med at de i denne ordningen selger mobiltelefoner på avbetaling over to år, uten å kreve renter eller andre gebyrer. Men det stemmer ikke, sier Nergård.— Vi mener at det er vanskelig å kunne bruke begreper som rentefri og kostnadsfri når telefonene som kjøpes gjennom dette abonnementet, er dyrere. Vi mener at markedsføringen er villedende og ulovlig, sier Nergaard.

Ifølge NRKs utregning blir en iPhone 6 eksempelvis 13 prosent dyrere gjennom Swap-abonnementet enn å kjøpe den kontant. I et brev fra advokatkontoret Hjort, fastslår selskapet at det ikke er noen rente i de 13 prosentene man må betale ekstra for telefonen på avbetaling, men at det her inngår forsikring og rett til ny leasingavtale.

Forbrukerombudet skal nå gå gjennom Telenors argumenter. Blir man ikke enige, vil ombudet sende saken over til Markedsrådet.

Myte eller fakta:

Les også

Må man dra ut laderen etter bruk?

Les også

Nå kan du prøvekjøre mobilabonnementet før du bestemmer deg

Les også

Telenor får kritikk for «mobil til halv pris-reklame»

Teknologimagasinet om vanntette mobiler:

Publisert
BT anbefaler

Kirken var full da Sunniva (23) ble bisatt. – Sterkt å høre hvor mye hun betydde for mange.

– Vi hadde et håp om at hun skulle overleve og at det skulle gå bra.

Mest lest akkurat nå

  1. Kun én gang før har en pandemi tatt slutt. Men kan korona dø ut allerede neste år?

  2. Presenterer nye tiltak torsdag

  3. Olav Ervik tente over fire millionar: – Unge bør ikkje jobbe som meg

  4. Her var det plutselig «Bybanen forbudt»: – Farlig hærverk

  5. Sykepleier: – Hvis noen sier dugnad, så spyr jeg

  6. Dette er tiltakene som vurderes