Slik sparer du strøm, penger og irritasjon

13 tips til hvordan du slår av ulike funksjoner på iPhone.

Publisert Publisert

Hvordan slå av talekontroll/Voice Control på iPhone?

Holder du inne Hjemknappen lenge nok (cirka fem sekunder), vil Apples Stemmekontroll aktiveres.

Dette er det mange som har irritert seg over, siden man i verste fall kan oppleve at telefonen aktiverer stemmekontrollen i lommen og enten ringer ut av seg selv eller at barna aktiverer talestyringen og kanskje ringer sjefen din tidlig en søndagsmorgen.

Sl__av_talekontroll_557283a-ZiGonPt107.jpg

Dessverre kan man ikke slå av talekontrollen på iPhone, men du kan gjøre noen tiltak for at den skal være mindre plagsom.Disse innstillingene krever at Siri må være aktivert.

Sjekk at Siri er aktivert her Innstillinger -> Generelt -> Siri. Her må du aktivere Siri om denne funksjonen er slått av.

For å unngå at Siri/Talekontrollen blir aktivert uten at du ønsker det fra låst skjerm, så må du gå til Innstillinger -> Touch ID og kode. Her må du deaktivere Siri fra valgene som står under «Tilgang fra låst skjerm».

Merk at denne løsningen ikke vil hindre deg eller andre i å potensielt ringe andre når telefonen ikke har låst skjerm.

Dersom du slår av Siri (Innstillinger -> Generelt -> Siri), så vil den vanlige talekontrollen (Voice Control) bli aktivert og da kan du igjen risikere at du ufrivillig ringer noen fra lommen.

Slå av iPhone

Slik_slaar_du_av_iP_557289a-Y0GDjgu6ok.jpg

Når du trykker på av-knappen på din iPhone blir skjermen sort, men telefonen er ikke slått av.For å slå av telefonen ordentlig, må du holde inne av-knappe i cirka fire sekunder.

Da dukker det opp et av-knapp-ikon som du må skyve mot høyre for å skru telefonen helt av.

For å slå på iPhone igjen holder du bare inne av-/på-knappen noen sekunder til mobilen våkner til live igjen. Du kan også vekke mobilen ved å koble ladeledningen til en PC via USB-porten.

Hvordan slå av iPhone når av-knappen er ødelagt?

Er av/på-knappen på din Iphone blitt ødelagt? Da er det ikke like lett å slå av eller på telefonen, men det er mulig med dette trikset.

Sl__av_iphone__dela_557312a-vmyCc0EHAJ.jpg

For å slå av en iPhone uten av-knapp, så gjør du følgende.Gå til Innstillinger -> Tilgjengelighet -> AssistiveTouch og aktiver AssistiveTouch.

Da vil du se en avrundet firkant med en hvit prikk i midten dukke opp øverst til høyre på skjermen.

Trykk på den og det åpner seg en skjermdialog med fire valg. Velg «Enhet». Da dukker det opp flere valg. Hold inne fingeren på «Lås skjermen» (hengelåsen) til av-knappen «skyv for å slå av» dukker opp. Skyv av-knappen mot høyre og telefonen slår seg av.

Og nå lurer du sikker på hvordan du får slått iPhone-en på igjen uten en fungerende av/på-knapp?

Svaret på det spørsmålet er at du trenger å gjøre er å koble iPhone-en din til en PC med kabelen du vanligvis bruker til å lade telefonen med – og den vil starte av seg selv.

Har du knust skjermen på din iPhone, så kan du faktisk reparere den selv. Se her hvordan vi fikset skjermen på en iPhone 5S.

Slik rebooter du iPhone

Dersom du opplever at ting henger og ikke fungerer slik det skal på din Iphone, kan en restart, altså slå av og på telefonen, være verdt et forsøk for å se om feilen forsvinner av seg selv.

Dersom ikke det fungerer, kan du prøve en såkalt hard omstart (hard reset/hard reboot/hard restart).

Er iPhone-en slått på er det bare å holde inne av-knappe og hjemknappen samtidig. Holdt de to knappene inne helt til skjermen går i svart og til eplesymbolet igjen dukker opp på skjermen. Nå kan du slippe knappene og skjermen går på ny i svart.

Start telefonen med på-knappen om den ikke starter på nytt av seg selv.

Hard_reset_iPhone_j_557315a-VmVmkvEJbw.jpg

Slik slår du av SIM-kodelåsen

Dersom du ønsker det kan du skru av pinkoden på SIM-kortet på din iPhone.

I utgangspunktet bør du ikke gjøre det, men om du bruker kodelås på telefonen eller fingeravtrykkssensoren på iPhone 5S, så er det ikke like kritisk med å beholde pinkoden på SIM-kortet.

Slaa_av_SIM_iPhone__557295a-MnZLSNRhmH.jpg

Slik slår du av pinkoden på SIM-kortet:Gå til Innstillinger -> Telefon -> SIM-PIN-kode -> SIM-PIN-kode: Her kan du slå av/på PIN-koden og du kan endre pinkoden på SIM-kortet ditt om du ønsker det.

Slå av dataroaming

Skal du ut av Norge kan det lønne seg å slå av dataroaming for å holde kontroll med mobilkostnadene.

Dataroaming kan du slå av og på når du trenger det. Dataroaming slår du av slik: Innstillinger -> Mobilnett > Dataroaming: Slå av eller på dataroaming. Legg også merke til at du kan velge å skru av «Mobildata» om du for eksempel befinner deg i Norge og ikke ønsker å bruke datatrafikk overhode.

Slaa_av_dataroaming_557319a-m0Qaf5FMTF.jpg

Dersom du ikke ønsker å slå av «Mobildata», men begrense bruken kan du skrolle litt lenger ned på samme side. Da finner du overskriften «Bruk mobildata for:». Her listes alle appene som kan bruke mobildata.Velger du å ha mobildata aktivert i Norge, noe som ofte er greit siden du trenger det relativt ofte – inkludert når du sender bildemeldinger (MMS), bør du likevel gå gjennom listen med apper som har fått lov til å bruke mobildata.

Her kan du skru av alle apper der kontinuerlige oppdateringer ikke er viktig, som spill barna har lastet ned og kanskje apper som bruker store mengder mobildata om du har gitt tillatelse til det, som Dropbox, Facetime, Google Drive med flere.

Slå av varslingssenteret

Irriterer du deg over all meldingene som popper opp på skjermen via varslingssenteret til iPhone?

Dessverre kan man ikke slå av selve varslingssenteret, men du kan gjøre veldig mye for at det blir mindre påtrengende.

Slaa_av_varslingsse_557320a-k8MyJqRUzB.jpg

Gå til Innstillinger -> Varslingssenter. Her kan du starte på toppen under overskriften «Tilgang på låst skjerm». Her kan du skru av både «Varslinger» og «Dagsoversikten».Det gjør at ingen får tilgang til dine varsler når mobilen er låst. Dersom du ikke gjør dette, kan alle som får tilgang til mobilen for eksempel se hvilke avtaler du har for dagen og hvilke ubesvarte anrop du har.

Det neste du må gjøre er å slå av alt under overskriften «Dagsoversikt». Da vil du ikke få noe varsling fra kalenderen, påminnelser med mer. Her kan du selvsagt selv justere nivået. Kanskje vil du bare ha på minnelser eller bare en oversikt hva du har på kalenderen i dag?

Til slutt må du gjøre en litt møysommelig jobb. Under overskriften «Inkluder» listes alle programmene (appene) som kan kommunisere med varslingssenteret.

Her må du faktisk inn på hver enkelt app og bestemme hvordan du vil at appen skal varsle deg. Her kan du velge varseltype, som er alt fra ingen varsling til en tydelig banner midt på skjermen.

Du kan også velge om programsymbolet skal merkes, om det skal være lyder og om hendelser i programmet skal vises i varslingssenteret. Med et 30-40 apper er dette en jobb som krever litt tålmodighet, men belønningen er en mobil som ikke maser kontinuerlig.

Les mer om hvordan du kan tilpasse Varslingssenteret på Iphone her.

Slå av kontrollsenteret

Kontrollsenter på iPhone aktiverer du ved å flippe opp med en finger fra bunnen av skjermen. Da får du tilgang til et kontrollsenter som minner veldig om tilsvarende kontrollsenter på Android – men som du der flipper ned fra toppen av skjermen.

Slaa_av_kontrollsen_557337a-fuDuKapp1e.jpg

Du kan ikke slå av selve kontrollsenter-funksjonen, men du kan gjøre den mindre tilgjengelig om du ønsker det. Gå til Innstillinger -> KontrollsenterHer kan du skru av tilgang til kontrollsenter fra låst skjerm. Det gjør at for eksempel ingen kan sette mobilen din i flymodus om du lar mobilen ligger ubevoktet noen minutter.

Du kan også skru av funksjonen som heter «Tilgang fra programmer». Dette gjør at du ikke feilaktig aktiverer kontrollsenteret når du spiller eller driver med et annet program som krever at du bruker den nedre delen av skjermen – som også kan aktivere kontrollsenteret.

Slaa_av_mobildata_j_557340a-MAck0AEf7h.jpg

Slår du av alle disse funksjonene, vil kontrollsenteret kun dukke opp når du står med ulåst telefon med en av hjemskjermene aktive.

Slå av mobildata

Som vi var inne på i punktet om å slå av dataroaming, kan du også slå av mobildata.

Det gjør at du ikke får brukt mobilen til noe annet en tale og tekstmeldinger. All datatrafikk og MMS blir stoppet.

Slik skrur du av mobildata: Innstillinger -> Mobildata -> Skru av den aktuelle bryteren.

Slå av WiFi

Slå av WiFi eller det trådløse nettet kan du gjøre fra kontrollsenteret eller fra innstillingene. Aktiver kontrollsenteret ved å sveipe opp fra bunnen av skjermen.

Slaa_av_WiFi_paa_iP_557338a-JIQ8lWPtO4.jpg

Trykk på WiFi-symbolet en gang for å slå av eller aktivere det trådløse nettet på mobilen.Skal du ut og reise kan du trykke på fly-symbolet til venstre for WiFi-symbolet for å sette telefonen i flymodus.

For å slå av flymodus er det bare å trykke på fly-symbolet på nytt.

Flere smarte tips til iOS finner du her.

Slå av bluetooth på Iphone

Ønsker du å slå av bluetooth på din Iphone kan du gjøre dette på minst to måter. Har du kontrollsenteret aktivert kan du sveipe opp fra bunnen av skjermen slik at kontrollsenteret blir aktivert.

Slaa_av_Bluetooth_i_557343a-5xKeWW0oez.jpg

Et trykk på bluetooth-symbolet vil deaktivere/aktivere bluetooth på Iphone.Du kan også slå av bluetooth ved å gå til Innstillinger -> Bluetooth og deaktiver knappen bak teksten «Bluetooth». For å aktivere bluetooth på Iphone så trykker du på knappen slik at den får en grønn bakgrunn og mulige enheter listes under.

Slå av push på e-post

Pushmail eller push på e-post gjør at nye e-poster «dyttes» ut til mobilen din med en gang de kommer inn til din leverandørs e-postserver. Enkelte liker å slå av push-meldinger på Iphone.

Slaa_av_push_epost__557346a-P1qHgTDgpy.jpg

Både for å spare på datatrafikken, men også fordi mange opplever at det er forstyrrende å stadig få nye meldinger til innboksen sin.For å skru av push-meldinger på e-post går du til:

Innstillinger -> Mail, kontakter og kalendere. Her må du gå til punktet «Hent nye data». Her kan du skru av «Push» eller du kan selv velge hvilke kontoer som skal ha «Push» og hvilke som skal ha «Hent». For sistnevnte valg må du selv åpne postboksen og oppdatere denne. På iPhone gjør du dette ved å dra hele skjermen nedover til du ser appen søker etter nye meldinger.

Slå av autolås

Slaa_av_autolaas_iP_557351a-gczn5JLQLG.jpg

Vil du ikke at mobilen din skal låse seg automatisk etter en viss tid (anbefales) kan du slå av autolås-funksjonen. Gå til Innstillinger -> Generelt -> Autolås og velg «Aldri».For din egen sikkerhet bør du ha autolås-funksjonen aktivert. Sett den gjerne på fem minutter om du synes den går irriterende raskt i lås.

Les også:

Knust skjerm på iPhone fikser du selv

Slik tar du bilder som selger

Slik behandler du PC-batteriet

Artikkelen er skrevet av og publisert hos Klikk.no.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Fastlegekrisa i Bergen har aldri vore større: – Eg blei låst i eitt år i stillinga etter at eg sa opp

Med 24 ledige stillingar er fastlegekrisa i Bergen større enn nokosinne.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Dette må du vite om busstreiken

  2. Gulen: Fant person i sjøen etter tre timers leting

  3. Da Monicas tante døde av covid-19, skjønte hun at det var alvor. – Vi har nesten ikke hatt noen inne hos oss siden mars

  4. Helse Bergen: Nedadgående trend i antall smittede

  5. Nå blir det varmt og sol i vest - og vått i øst

  6. Da Dagfinn ikke kunne gå i begravelsen til tanten, skjønte han alvoret